De Ziua Mondială a Sindromului Down, ieri, în Piața Unirii, a avut loc un flashmob pe melodia „Back on my feet”, de Kimberose. În cadrul evenimentului, tineri cu sindrom Down şi nu numai şi-au dovedit abilităţile artistice şi sportive.

Majoritatea participanților au purtat șosete desperecheate în semn de solidaritate, deoarece persoanele cu Sindrom Down se nasc cu un cromozom în plus, iar acesta are forma asemănătoare unei șosete.

Organizatorii au împărțit fluturași trecătorilor privind semnificația evenimentului, iar la final, toți cei prezenți au încins o horă.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Down Oradea România - ADOR, în parteneriat cu Primăria Oradea, Direcția de Asistență Socială Oradea și Universitatea din Oradea - Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie.

Manifestarea, care a făcut parte din proiectul „Comunitatea și noi”, s-a adresat copiilor, tinerilor și adulților cu sindrom Down din Oradea şi Bihor; tinerilor și adulților cu vârsta peste 18 ani, cu probleme intelectuale şi de dezvoltare, din Centrele de Zi, care nu au nicio altă şansă de a participa la concursuri sportive, IQ <70, precum și tinerilor și adulților cu probleme intelectuale şi de dezvoltare, angajaţi în muncă şi care nu au altă şansă de a participa la manifestări sportive. Coordonatoarea proiectului a fost Damaris Bronț, asistent social. Participanții la flashmob au fost pregătiți de profesoarele Dana Cristea și Mirela Ștef, de la Universitatea din Oradea, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie.

„Dorim să arătăm lumii că suntem parte a comunității, că luptăm pentru incluziune. De altfel, mesajul din acest an este „Incluziunea înseamnă...”, iar răspunsurile pot fi mai multe: „Prietenie”, „Umăr la Umăr”, „Implicare”, „Familie”, „Sport”, „Distracție” etc. Sunt prezenți alături de noi sponsori, colaboratori, voluntari, dar și alte ONG-uri”, ne-a declarat prof. Lucia Ciobanu, președinta ADOR.

A urmat premierea colaboratorilor care au susținut de-a lungul anilor cu multă generozitate și dăruire asociația, iar la finalul zilei, tinerii și copiii din cadrul asociației au petrecut timp bun socializând împreună cu prietenii și colegii lor la o terasă.

„Suntem alături de persoanele cu sindrom Down, sprijinindu-i de fiecare dată în organizarea manifestărilor organizate de către ei, dorindu-ne acceptarea lor în comunitate și facilitarea incluziunii sociale a acestora. Venim în sprijinul lor, pentru a sensibiliza membrii comunității asupra faptului că persoanele cu dizabilități sunt speciale, unice și valoroase”, a precizat Adina Ciucioiu, directorul executiv adjunct al DASO.