Calendar ortodox: Sf. Teofan Mărturisitorul; Sf. Simeon Noul Teolog.

Calendar greco-catolic: Sf. cuv. Teofan; Sf. papă Grigore Dialogul.

Remember 12 martie

1365: Întemeierea Universității din Viena.

1838: Apare, la Brașov, din inițiativa și sub conducerea lui George Bariț, Gazeta de Transilvania, primul ziar politic românesc din Transilvania. Și-a încetat apariția în 1946, din cauza presiunilor comuniste.

1848: Proclamația lui Simion Bărnuțiu prin care românii din Transilvania sunt chemați să se ridice la luptă pentru drepturile lor naționale.

1863: S-a înființat agenția diplomatică română de la Belgrad. Era prima agenție diplomatică înființată de România având caracter oficial, recunoscut atât de statul de reședință, cât și de celelalte puteri care aveau reprezentanți la Belgrad.

1868: Încercare eșuată de asasinat asupra Prințului Alfred, Duce de Edinburgh, tatăl reginei Maria a României.

1870: Antoine d'Orléans, duce de Montpensier, care speră la tronul spaniol, îl ucide în duel pe Infantele Enrique, Duce de Sevilla, fratele regelui-consort al Spaniei.

1907: Răscoala țăranilor atinge apogeul în Muntenia și Oltenia. Demisia guvernului conservator prezidat de Gheorghe Cantacuzino. Se formează un guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza (cu I.I.C. Brătianu la Ministerul de Interne și cu generalul Al. Averescu la Ministerul de Război).

1907: Este adoptat Steagul statului Idaho al Statelor Unite ale Americii.

1913: Canberra devine capitala Australiei.

1914: Constantin Brâncuși are prima expoziție personală, la New York (12 martie - 1 aprilie 1914).

1918: Moscova devine capitala Rusiei după ce Sankt Petersburg a deținut acest statut timp de 215 ani.

1922: Armenia, Georgia și Azerbaijan formează Republica Sovietică Federală Socialistă Transcaucaziană.

1930: Mahatma Gandhi conduce un marș de 200 de mile (350 km) spre litoral, cunoscut sub numele de "Marșul Sării", pentru a protesta față de monopolul britanic pe sare.

1938: Prin Anschluss, Germania Nazistă anexează Austria.

1940: Războiul de Iarnă: Finlanda semnează Tratatul de pace de la Moscova cu Uniunea Sovietică, cedând aproape toată Carelia finlandeză.

1947: Președintele Harry Truman, în mesajul adresat Congresului SUA, prezintă programul politicii externe, cunoscut sub denumirea Doctrina Truman. Doctrina este proclamată pentru a ajuta la stoparea răspândirii comunismului.

1961: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial din RFG după ce a învins în finală echipa Cehoslovaciei cu scorul de 9-8 și a devenit pentru prima dată campioană mondială.

1968: Proclamarea independenței în Statul Mauritius. Ziua națională.

1990: A fost adoptată Proclamația de la Timișoara, în cadrul unei manifestații populare desfășurate în Piața Operei.

1992: Mauritius devine republică în cadrul Commonwealth-ului.

1993: Coreea de Nord anunță că se va retrage din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare și refuză să permită accesul inspectorilor la site-urile sale nucleare.

1994: Biserica anglicană a acceptat și femei-preot, pentru prima dată în ultimii 460 de ani.

1999: Polonia, Cehia și Ungaria devin membre cu drepturi depline în NATO. Este a cincea extindere din istoria Alianței Nord-Atlantice și prima de după "războiul rece".

2000: Într-un act istoric fără precedent, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenței sale milenare.

2003: Premierul Serbiei, Zoran Djindjic, a fost asasinat la Belgrad.

2004: Președintele Coreei de Sud, Roh Moo-Hyun, este pus sub acuzare de către Adunarea Națională: prima astfel de demitere din istoria națiunii.

2009: Finanțistul Bernard Madoff se declară vinovat pentru una dintre cele mai mari fraude din istoria Wall Street.

2011: La o zi după cutremurul din Japonia, un reactor de la centrala nucleară Fukushima Daiichi se topește, explodează și eliberează radioactivitate în atmosferă.