Calendar ortodox: Sfinții Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc

Calendar greco-catolic: DUMINICA 34 dR. (Fiul risipitor). Sf. m. Eutropiu, Cleonic și Vasilisc.

Remember 3 martie

1585: Este inaugurat Teatrul Olimpic din Vicenza, realizat după planurile arhitectului Andrea Palladio. Se joacă piesa Oedip rege de Sofocle.[1]

1845: După expulzarea seminolilor, teritoriul Florida este încorporat în Statele Unite sub numele de Florida, care devine cel de-al 27-lea stat al SUA.[2]

1857: Al Doilea Război al Opiului – Imperiul britanic și Al Doilea Imperiu Francez declară război Chinei dinastiei Qing.

1861: Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează Proclamația emancipării, eliberând iobagii. Însă acest lucru duce doar la o dependență financiară suplimentară a fermierilor de nobilime.

1875: La Opéra Comique din Paris, a avut loc premiera operei Carmen de Georges Bizet.

1878: Este semnat Tratatul de la San Stefano, care punea punct Războiului de Independență al României. Independența României era recunoscută. România primea Dobrogea în schimbul sudului Basarabiei.

1904: Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei a devenit prima persoană care a înregistrat un document politic folosind fonograful lui Thomas Edison.

1907: Răscoalele țărănești din 1907: A avut loc prima mare ciocnire dintre răsculați și armată, la Pașcani. Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local.

1915: În Statele Unite este înființat Comitetul Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA) pentru cercetarea de bază în aviație. Ulterior, din această organizație s-a dezvoltat NASA.

1916: A avut loc premiera piesei „Patima roșie”, de Mihail Sorbul, la Teatrul Național din București.

1918: Rusia bolșevică și Puterile Centrale au semnat tratatul de la Brest-Litovsk, prin care Rusia a ieșit din Primul Război Mondial.

1923: Apare la New York prima ediție a revistei de știri Time fondată de Briton Hadden și Henry Luce, devenind prima revistă săptămânală din Statele Unite.[3]

1939: La Bombay, Mohandas Gandhi începe o grevă a foamei ca protest împotriva guvernării autocratice din India britanică.

1955: Elvis Presley apare la TV pentru prima dată.

1969: Programul Apollo – NASA lansează Apollo 9 la bordul unei rachete Saturn V. Scopul misiunii este de a testa modulul lunar.

1974: La scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Paris-Orly, zborul Turkish Airlines 981 s-a prăbușit. 346 de oameni sunt uciși în accident. La acea vreme, zborul 981 a fost accidentul aviatic cu cele mai multe decese din istoria aviației.