Timp de o lună, elevii din școlile din Bihor vor învăța la școală despre frumusețile județului Bihor, în cadrul unui proiect derulat de Consiliului Județean. Într-un alt proiect, elevii, alături de părinți și profesori, vor planta 25 de mii de puieți de salcâm, molid, fag, cer, gorun și frasin.

Proiectele au fost anunțate joi, 17 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Consiliul Județean (CJ) Bihor, cu participarea vicepreședintelui – Mircea Mălan, a inspectorului școlar general – Horea Abrudan și șeful Direcției Silvice Bihor – Teodor Suciu.

„Așa cum le-am promis elevilor care fac parte din ecocluburile din școli, nu vom organiza acțiuni doar în Luna curățeniei. În această luna se va desfășura un proiect pe care l-a intitulat „Bihorul prin ochii copiilor noștri” în cadrul căruia elevii vor vorbi la ore (biologie, geografie, dirigenție) despre frumusețile județului și despre importanța mediului înconjurător. La fel, la desen vor fi încurajați să deseneze lucruri frumoase din Bihor. Apoi, elevii vor ieși în natură și vor face fotografii pe aceeași temă. În clase, vor stabili apoi care este cea mai frumoasă fotografie și vor participa cu ea la un concurs. Vor fi jurizate toate imaginile, iar cele mai frumoase vor fi premiate și vor fi expuse în cadrul unui vernisaj, la finalul evenimentului. Vor fi desemnați câștigători ai concursului, pentru fiecare din cele 7 zone în care este împărțit Bihorul, din perspectiva salubrității. Premiul I va fi de 500 de lei, plus o masă de ping-pong pentru școală, pentru că vrem să încurajăm mișcarea. Locul II va primi 400 de lei, iar locul III, 300 de lei. În afara acestor premii, prin tragere la sorți, 210 participanți vor primi câte un voucher de 200 lei, cu care să cumpere echipamente sportive de la un magazin de specialitate”, a spus vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Al doilea proiect „Bihorul plantează” ediția a doua, presupune plantarea a 25 de mii de copaci, în 4 zone din județ și campusul Universității din Oradea. Elevii vor participa, alături de părinți și profesori. Plantările se vor face la Săcueni, Apateu, Dealul Bitii și Vârtop.

„Ne-am gândit să continuăm acest proiect în fiecare an. Vrem să oferim o oportunitate pentru ca părinții să petreacă mai mult timp cu copiii, în natură”, a mai spus Mircea Mălan, completat de șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan. 

Conform șeful Direcției Silvice Bihor – Teodor Suciu, plantările sunt programate pe 16 noiembrie la Săcueni și Apateu și pe 23 noiembrie pe Dealul Bitii și la Vârtop. 

„Această inițiativă nu este doar despre plantarea copacilor, ci și despre construirea unei legături între om și natură. Fiecare puiet plantat de un student sau un copil va avea o poveste proprie, iar peste ani, aceștia se vor putea întoarce și vor vedea cum au contribuit la un mediu mai verde”, a subliniat Teodor Suciu, directorul Direcției Silvice Bihor.

Organizatrii speră să reușească să implice în acțiune peste o mie de voluntari. Directorii vor face tabele cu elevii care vor să meargă la plantări iar dacă nu vor fi suficienți se va apela și la angajații altor instituții publice. Copiii care vor dori să participe vor fi transportați la locurile de plantare cu microbuzele școlare.