Ediția 2023 - a XIII-a - a Taberei Ecumenice Internaționale de la Loreto (Italia) s-a desfășurat în perioada 23-29 iulie, sub motto-ul „Port piesa mea pentru pace!”, având ca temă biblică un text din Matei 5, 9: „Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fiii lui Dumnezeu”.

După cum precizează comunicatul de pe site-ul Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, la tradiționalul eveniment ecumenic din comuna italiană Loreto (regiunea Marche, provincia Ancona), „au participat tineri din Italia, România, Ungaria, Ucraina și Suedia, în calitate de creștini din Bisericile Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe și Luterane. Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a participat un grup ecumenic de opt tineri însoțiți de părintele Zima Zorel (Avram Oriana, Bianca Borha, Bălteanu Francesco, Zima Luca – de la Oratoriul «Colț de rai» din Beiuș, Voicu Tudor, Hava Șerban, Filipan Melina și Avram Cătălin de la Liceul Greco-Catolic «Iuliu Maniu» din Oradea)”, componenții delegației bihorene fiind binecuvântați, la plecare, de Preasfințitul Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea.

Același comunicat subliniază implicarea Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici, „ca membru activ al grupului organizator al acestei tabere”, existând o colaborare de durată între părintele Paul Popa, directorul biroului și părintele Francesco Pierpaoli, prim-organizator. Ca urmare a acestei rodnice colaborări, tineri de pe cuprinsul Eparhiei greco-catolice orădene participă, anual, la Tabăra Ecumenică internațională de la Loreto, coordonată de don Fracesco Pierpaoli. În acest an, delegația din Bihor a fost coordonată de beiușeni: părintele Zorel Zima, protopop greco-catolic de Beiuș, prof. Carmen Zima, responsabilă cu pastorația copiilor și tinerilor din Protopopiatul de Beiuș și Miriam Zima, din partea Comisiei pastorale pentru tineret. Mai mult, „Ave Miriam”, asociație laică de pe lângă Parohia Greco-Catolică Beiuș, s-a ocupat de logistica deplasării, acoperind, din donații, și costurile acesteia.

Cât privește programul activităților desfășurate pe parcursul taberei ecumenice, comunicatul menționat precizează: „Zi de zi tinerii au avut parte de un program bine structurat care, prin activitățile propuse, oferea oportunitatea conștientizării și trăirii credinței  (prin rugăciunile propuse, mai ales cea numită «rugăciunea luminii» profund trăită de tineri), a creșterii în înțelegerea Evangheliei (prin catehezele tematice și bilețelele zilnice cu text biblic primite în locul anaforei), a dialogului interconfesional (prin discuții pe grupuri asistate de preoți și cateheți), a cunoașterii diversității confesionale și cultuale (prin celebrarea zilnică a Sfintelor Liturghii de către fiecare preot după ritualul specific propriei biserici), a explorării diversității și specificității culturale și naționale (prin seri tematice – muzică, dans, tradiții, obiceiuri). Luni seara, tinerii au trăit un moment spiritual intens, având oportunitatea celebrării unei seri de veghe în Bazilica din Loreto, între zidurile «Casei din Nazaret a Fecioarei Maria» (care se află în incinta acesteia). Grupurile au cântat cântări mariane specifice propriei confesiuni și au scris pe bilețele o rugăciune pe care apoi le-au înălțat simbolic spre Cer prin arderea acestora în fața Bazilicii. Astfel, tabăra dobândește profunzimea unei experiențe spirituale, unui pelerinaj chiar spre loc sfânt de la care se întorc cu binecuvântare și angajamente de a fi ei înșiși ascultători față de Dumnezeu și operatori ai păcii, trăite mai întâi în sine apoi radiate în familie, biserică și societate. Importanța spirituală a taberei este subliniată și prin vizitarea tinerilor de către episcopii romano-catolici ai zonei, Preasfințiții Fabio și Rocco, respectiv și de către preoți misionari din diasporă. Nu putem omite nici aprecierea civică a evenimentului, primarul Pieroni al orașului Loreto primind participanții taberei în sala festivă a primăriei și purtând un dialog cu reprezentanții grupurilor”.

Scopul organizării Taberei Ecumenice Internaționale de la Loreto este explicat chiar de sufletul acesteia, don Fracesco Pierpaoli, care mărturisea: „Aici nu putem rezolva problema și diferențele teologice acumulate în secole, oricât ne-am dori, dar așa cum simțim, Dumnezeu nu ne cheamă să facem asta, ci să fim frați în Hristos, să fim prieteni care se iubesc unii pe alții, chiar dacă aparținem unor confesiuni diferite și naționalități diferite. Călătoria ecumenică este despre prietenii formate în timpul întâlnirilor, care construiesc poduri, nu ziduri”.