Aquapark de peste 35 de milioane de euro, la Beiuș!
Alături de celebrele stațiuni Băile Felix, Baile 1 Mai, dar și Oradea, unde s-au investit sume mari în dezvoltarea sectorului balnear, iata că și la Beiuș se va construi un aquapark de peste 35 milioane de euro, semnalând fără dubii că Bihorul devine un jucator regional de top în sectorul apelor termale.
În decembrie 2020, Guvernul României acorda Beiușului statutul de stațiune turistică de interes local, iar edilii urbei au inițiat demersuri pentru atragerea de fonduri europene sau de la bugetul de stat în vederea completării ofertei locale de recreere și agrement, proiectul complexului de tip Aquapark fiind elocvent în acest sens.
După cum anunțam anul trecut, prin Hotărârea nr. 200/01.08.2023, Consiliul Local Beiuș aproba „Planul Urbanistic Zonal - Dezvoltarea infrastructurii de turism în Municipiul Beiuș prin dezvoltarea unui Complex de agrement Aquapark”. Conform documentației anexate, complexul va fi amplasat în proximitatea Drumului Național 76, la ieșirea din Beiuș spre Ștei. Suprafața de peste 12,7 hectare a noii zone de agrement este compusă din trei terenuri aflate în proprietatea privată a parohiilor ortodoxe I, II și III din Beiuș, terenuri pentru care au fost încheiate, încă din aprilie 2022, contracte de constituire a dreptului de superficie, pe o perioadă de 30 de ani, în favoarea Municipiului Beiuș.
Un pas important în direcția materializării proiectului menționat a fost făcut recent, Primăria municipiului Beiuș publicând recent fișa de proiect a Complexului de agrement Aquapark.
Noul Complex de agrement Aquapark va avea o suprafață amenajată de aproape 49 de mii de metri pătrați și una construită de circa 6.700 mp. Clădirea principală, desfășurată pe trei niveluri – subsol, parter și etaj, va cuprinde un ansamblu de bazine și tobogane interioare pe categorii de vârstă, zone de șezlonguri, o zonă Wellness și SPA cu tepidarium, un bazin interior, jacuzzi, saune umede, saune uscate, cameră sare, sală masaj, o zonă VIP cu vestiar, jacuzzi, saună umedă, saună uscată, un restaurant interior cu o capacitate de 100 de persoane și acces spre terasa exterioară cu locuri pentru 118 persoane, un magazin, vestiare pentru 900 de vizitatori, 30 de cabine de schimb și grupuri sanitare cu dușuri. Complexul mai cuprinde un spațiu pentru alimentație publică, o platformă exterioară pentru tobogane, opt bazine – două pentru adulți, două pentru copii și patru jacuzzi – cu o suprafață construită de peste 2.000 mp, o zonă exterioară amenajata pentru 600 de șezlonguri/scaune, 200 de locuri de parcare (169 pentru autoturisme, trei locuri pentru autocare, opt pentru persoane cu dizabilități și 20 de locuri cu stații duble de încărcare electrică).
Cât privește capacitatea Complexului de agrement Aquapark, acesta va putea primi 900 de persoane, vara și 300, iarna.
Comunicatul de pe site-ul Primăriei municipiului Beiuș cuprinde și informații despre sursa de finanțare, valoarea investiției și durata implementării acesteia:
„Valoarea proiectului: 28.231.024,89 euro fără TVA, respectiv 33.569.740,12 euro cu TVA. Grant UE: 12.500.000,00 euro. Sursa de finanțare: Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027, Prioritatea 7, Obiectiv Specific 5.2. Durata de realizare a investiției: 36 luni”.
Pe lângă aportul financiar rezultat din accesarea fondurilor europene, proiectul, odată finalizat, va genera 32 de locuri de muncă în cadrul Complexului de agrement Aquapark și, cu siguranță, beneficii și pentru alți actori din mediul economic beiușean.
Noroc anul electoral, altfel nu ne mai promiteau nimic. In patru ani au reușit sa finalizeze parcul din centrul orasului. Va tine pâna dupa alegeri, că lucrul e ,,bine făcut", ,,pas cu pas". Cei 28.231.024,89 euro fără TVA, respectiv 33.569.740,12 euro cu TVA. Grant UE: 12.500.000,00 euro, se vor spala, mai mult ca sigur, despre luni, 360 se scrie cu 0 la final. Cea mai mare realizare, ca e și așa ceva, e sarăcirea populației, depopularea orașului Beiuș prin migrațiea beiușenilor și, câțiva acoliți de-ai nomenclaturii, staff-ului, au dus-o bine. Acelasi model se aplica și in restul orașelor din Depresiunea Beius, Stei, Vașcău, Nucet.