Cunoașterea și promovarea capitalului natural și a biodiversității unei arii protejate, așa cum este situl Natura 2000 „Muntele Șes”, reprezintă etape importante și necesare pentru protejarea speciilor și habitatelor de interes conservativ.

Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Constantin Șerban” și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate - Structura Teritorială Bihor derulează, în perioada mai-septembrie 2022, proiectul „Obiectiv: Muntele Șes!”. În cadrul acestuia, la Liceul „Constantin Șerban” Aleșd, vor fi organizate evenimente de prezentare a ariei protejate Muntele Șes: unul dedicat Zilei Internaționale a Biodiversității (22 mai), iar altul, în septembrie, dedicat Zilei Muntelui (14 septembrie), respectiv Zilei calității apei și Zilei geologului (18 septembrie).

„O tabără de voluntariat, organizată la Șerani, în luna iulie, va oferi cadrul necesar pentru cunoașterea muntelui și a naturii specifice acestuia”, declară George Togor, președintele Asociației Administrația Ariei Protejate Muntele Șes.

În perioada iunie-august, va avea loc un concurs de fotografii cu premii, intitulat „În obiectiv: natura!”, dedicat Muntelui Șes. „Cele mai bune fotografii vor fi incluse într-o broșură de prezentare a valorilor naturale ale ariei protejate. Pentru cei peste 150 de km de trasee de biciclete care conectează cele câteva zone de interes turistic (cetatea Șoimului, castelul de la Poiana Florilor, Valea Morii, Șinteu, rezervația piesagistică Tusa-Barcău, bisericile de lemn, casele tradiționale ale localnicilor de etnie slovacă, română sau maghiară) vor fi refăcute marcajele în teren”, a menționat George Togor.

Potrivit acestuia, cei care vor să parcurgă cu bicicleta cele opt trasee au la dispoziție track-uri care se pot descărca gratuit de pe pagina https://ecotoporadea.ro/turism/.

Proiectul este susținut financiar de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în cadrul programului „Spații Verzi”, componenta „Arii Naturale Protejate”.