Cu o amploare tot mai mare de la an la an, festivitățile dedicate Zilei Armatei Române s-au desfășurat pe platoul din fața Monumentului Vânătorului de Munte și pe Aleea Moților. În condițiile finalizării lucrărilor de modernizare a zonei centrale a orașului, beiușenii au venit, cu mic, cu mare, la aniversarea celor opt decenii trecute de la eliberarea ultimelor localități românești aflate sub ocupație străină la finele celui de-al Doilea Război Mondial: Satu Mare și Carei.

Manifestarea festivă a început la ora 12, cu intonarea Imnului Național, după care un sobor, din care au făcut parte cei doi protopopi beiușeni, Marian-Vasile Popa, ortodox și Zorel Zima, greco-catolic, a oficiat serviciul religios. La ceremonia de vineri, 25 Octombrie, au participat, pe lângă sutele de localnici, printre care mulți copii și tineri, reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale: deputatul liberal János Kiss, Gabriel Popa și Dragoș Balog, primarul, respectiv viceprimarul municipiului Beiuș, cpt. ing. Ioan Pașcu, comandantul garnizoanei locale, subcomisar Andrei Dehelean, adjunct al Șefului Poliției Municipiului Beiuș, lt. col. Alin Stanciu, comandantul Secției de Pompieri din municipiu, lt. col. Lorin Micle, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, Marcel Burz, șef serviciu Poliție Locală Beiuș, numeroase cadre militare în rezervă și retragere, precum și câțiva membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în frunte cu președintele subfilialei locale, m. m. (r.) Tăsică Bursașiu.

Pentru aniversarea din acest an a Zilei Armatei Române, complexul monumental închinat eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial a fost completat cu un catarg ridicat la inițiativa subfilialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și care permite arborarea Tricolorului în acest spațiu cu o simbolistică specială pentru beiușeni.

În cea de-a doua parte a evenimentului de vineri, cpt. ing. Ioan Pașcu, primarul Gabriel Popa și m. m. (r.) Tăsică Bursașiu au ținut vibrante alocuțiuni:

„Ziua Armatei Române, pe care o sărbătorim astăzi, este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuți în luptă pentru apărarea pământului românesc!

Acum avem cel mai bun prilej de a le mulțumi generațiilor de azi de militari ai României în care ne punem toată încrederea pentru apărarea țării și care ne reprezintă cu cinste în misiuni, în diferite teatre de operații din lume, sub egida Alianței nord-atlantice, ONU sau Uniunii Europene.

Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj și dăruire, acesta este profilul militarilor din armata română, confirmat de aprecierile primite constant din partea aliaților și a partenerilor internaționali.

Faptul că Raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii, poziționând-o ca a zecea armată a Uniunii Europene și a 15-a din NATO, confirmă plusvaloarea pe care au adus-o armatei române cei peste douăzeci de ani de apartenență la Alianța nord-atlantică și procesul continuu de modernizare început de atunci.

Importanța capacității defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea în regiune și chiar a întregii lumi, dacă avem în vedere și tensiunile caracterizate de complexitatea situației geopolitice, a luptelor duse împotriva organizațiilor teroriste din Orientul Mijlociu.

Ținând cont de acest context, pregătirea și înzestrarea armatei române reprezintă, în continuare, direcții cheie pentru a întări capacitatea de apărare a țării noastre și pentru a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunității euro-atlantice”. (cpt. ing. Ioan Pașcu, comandantul Unității Militare Beiuș)

„La 25 Octombrie 1944, a fost scrisă o glorioasă filă a istoriei naționale. În urmă cu 80 de ani, trupele române și cele sovietice au eliberat nord-vestul Transilvaniei de sub ocupația horthystă, ultimele lupte pentru revenirea în vechile granițe dându-se la Satu Mare și la Carei.

Beiușul s-a aflat în vâltoarea acelor zile decisive ale celui de-al Doilea Război Mondial, fiind un reper important al ofensivei eliberatoare de la Brazda de Vest, iar armata română a readus Beiușul în hotarele firești. Putem spune că marșul victorios al armatei române spre eliberarea ultimelor brazde din pământul Țării aflate sub ocupația nedreaptă și vremelnică a inamicului a trecut și pe la Beiuș!

În urma unei contraofensive pe valea Crișului Negru, la 17 septembrie 1944, inamicul ocupa Beiușul, Divizia 3 Munte, dislocată în zonă, reușind să oprească definitiv acest atac pe un aliniament la nord de Vașcău. De acolo, beneficiind și de sprijinul Corpului 33 sovietic, sosit între timp, unitatea militară românească amintită reia ofensiva, care se va termina cu eliberarea Beiușului.

Deoarece Beiușul era una dintre garnizoanele din timp de pace ale Diviziei 3 Munte, comandantul acesteia, generalul Leonard Mociulschi, a solicitat comandamentului Diviziei 337 sovietică să le permită vânătorilor de munte români să dea primul atac pentru eliberarea urbei de pe Crișul Negru. Astfel, la 22 septembrie, după un atac viguros, Beiușul este eliberat, inamicul retrăgându-se spre Oradea.

După acțiunile generalului Leonard Mociulschi, eliberatorul Beiușului, nouă, generației de azi, nu ne rămâne decât datoria de a-i omagia pe cei care, cu prețul vieții, ne-au redat libertatea și mândria de a fi români!” (Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș)

„Ziua Armate Române a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1959. Aniversarea Zilei Armatei Naționale constituie o deosebită ocazie pentru a omagia această nobilă instituție, faptele de curaj și vitejie ale tuturor care și-au slujit  țara cu credință și devotament, dar și rolul lor decisiv în momente hotărâtoare pentru neamul nostru.

Această sărbătoare este strâns legată de generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a române, care a decis să pornească ofensiva pentru eliberarea părții de nord-vest a României. Obiectivele acestuia au fost atinse în data de 25 octombrie 1944, când au fost eliberate localitățile Carei și Satu Mare.

Pentru faptele extraordinare ale militarilor, ei rămân nemuritori în conștiința neamului, numele lor fiind așezate de Biserică alături de cele ale martirilor apărători ai dreptei credințe. Cinstindu-le memorie, facem dovada că prețuim jertfa lor supremă, idealurile pentru care au luptat și pe care le-au lăsat în grija fraților de arme care astăzi garantează liniștea și siguranța noastră!” (Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei Beiuș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”)

A urmat ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul Vânătorului de Munte, deputatul János Kiss aducând primul omagiu floral Eroilor Neamului. Atmosfera, de o puternică trăire românească, a fost completată de Corul Asociației „Avram Iancu” Beiuș, care, sub bagheta lt. col. (r.) Zoltan Boldiș, a intonat câteva cântece patriotice, precum și de Garda de Onoare, care, în aplauzele participanților la manifestarea aniversară, a defilat de-a lungul Aleii Moților.

Fără să tulbure bunul mers al ceremoniei dedicate Zilei Armatei Române, numeroase cadre militare în rezervă și retragere au ținut să precizeze că se solidarizează cu ceilalți foști camarazi care solicită, în aceste zile, respectarea drepturilor câștigate în urma deceniilor în care, ca ostași activi, au slujit sub Tricolor, peste tot unde datoria față de Patrie i-a trimis.