La 4 februarie 2007, pe fațada imobilului din Strada Burgundia Mare, nr. 20, era amplasată o efigie dedicată marelui luptător pașoptist Avram Iancu. Realizată de filiala locală a Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”, cu sprijinul Primăriei municipiului Beiuș și al Cercului Militar, efigia închinată Crăișorului marchează trecerea acestuia prin urbea de pe Crișul Negru. La începutul anului 1850, Avram Iancu, fostul conducător al revoluției pașoptiste a românilor ardeleni, pornea spre Viena, pentru o audiență la împăratul Franz Josef. În drumul său spre capitala Imperiului Habsburgic, la 6 februarie, Iancu poposea la Beiuș, unde, într-o casă veche de pe strada Burgundia Mare, nr. 20, a fost găzduit de apropiații săi dintre românii beiușeni.

Din 2007, a devenit o tradiție ca, într-o duminică apropiată datei de 6 februarie, beiușenii să se adune la efigia menționată pentru a-l omagia pe cel supranumit, chiar de preotul care, în 1872, îi consemna trecerea în eternitate, „Eroul românilor”.

Duminică, 11 februarie, la Beiuș a avut loc o serie de manifestări omagiale dedicate lui Avram Iancu, organizatori fiind asociația care îi poartă numele, Primăria și Consiliul Local Beiuș.

Programul omagial a început la Sala de sport din incinta Stadionului „Francisc Matei” cu primirea invitaților, printre aceștia numărându-se: Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România, generalii în retragere Grigore Bartoș (președintele filialei orădene a aceleași organizații), Vasile Creț (președintele de onoare al Filialei Județene Bihor „General Traian Moșoiu” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” din România), Dorel Petrila (membru de onoare al Asociației „Avram Iancu” Beiuș) și Vasile Bârea (vicepreședintele filialei Brad a asociației ce poartă numele marelui luptător pașoptist), cercetătorul orădean Vasile Todincă, Mihaela Biriș (inspectoare pentru istorie și geografie), fostul senator Cornel Popa (membru de onoare al Asociației „Avram Iancu” Beiuș), Tăsică Bursașiu (președintele subfilialei Beiuș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”), delegația comunei Vața de Jos (județul Hunedoara), în frunte cu viceprimarul Florin Băd, fosta inspectoare pentru istorie, acum pensionară, Elisaveta Roșu, precum și delegații ale filialelor din Brad (jud. Hunedoara), Cluj-Napoca și Oradea ale Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România.

După intonarea Imnului Național și a celui unional, „Oda bucuriei”, a urmat cuvântul de bun venit, rostit de Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș. Apoi, colegii săi din conducerea organizației au prezentat un bilanț succint al activității din anul 2023, din care am reținut: acțiunile caritabile și de voluntariat ori proiectul „Istorie și diversitate culturală în Țara Beiușului” (mai-noiembrie 2023), cu o valoare de peste 18 mii de lei, din care 14 mii au reprezentat finanțarea nerambursabilă oferită de Consiliul Județean Bihor. Emoționant a fost momentul în care sensei Ghiță Toderici, proaspăt campion mondial, la finele anului 2023, în Japonia, alături de doi dintre elevii săi, Anamaria-Ioana Mihale și Robert-Andrei Igaș, ambii medaliați la aceeași competiție, a mulțumit celor din Asociația „Avram Iancu” pentru contribuția importantă la strângerea fondurilor necesare deplasării în Țara Soarelui Răsare.

Ca organizator al evenimentului, primarul Gabriel Popa a subliniat actualitatea modelului lăsat de Avram Iancu posterității: „Azi, îl aniversăm pe eroul națiunii române, Avram Iancu; un model de dăruire, de respect, de perseverență, care ar trebui urmat de noi toți, atât de cei din administrația publică locală sau centrală, cât și de întreaga societate.

La nivel comunitar, este nevoie de unitate, rezultatele venind numai dacă punem umărul cu toții, pentru că numai așa ne putem dezvolta și ne putem menține, totodată, identitatea națională, tradițiile”.

Totodată, edilul beiușean a lăudat activitatea Asociației „Avram Iancu” Beiuș și a subliniat susținerea pe care edilii urbei o acordă acestei entități, asigurându-i pe membrii săi de sprijinul administrației locale și de acum înainte.

În replică, președintele Viorel Ianc s-a declarat gata de continuarea colaborării cu administrația locală, în folosul întregii comunități beiușene.

În discursul său, Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România, a precizat că filiala beiușeană, cu cei 250 de membri ai săi, este cea mai mare din țară. Pe de altă parte, vorbitorul a evidențiat impactul pe care activitățile derulate de colegii săi beiușeni îl au asupra educației cultural-patriotice a elevilor și cinstirii înaintașilor.

Prima parte a manifestărilor dedicate aniversării trecerii Crăișorului prin Beiuș, precum și a bicentenarului nașterii acestuia s-a încheiat cu un scurt moment artistic pus în scenă de grupul vocal-instrumental format din Vasile David, Călin Vlăduț, Adrian Govor, Costel Macavei și Mihaela Hălmăgean, Corul Asociației „Avram Iancu” Beiuș, sub bagheta dirijorului Zoltan Boldiș și patru tulnicărese venite tocmai de la Câmpeni.

Participanții s-au deplasat apoi pe Strada Burgundia Mare, unde, la efigia lui Avram Iancu, de pe fațada casei cu numărul 20, primarul Gabriel Popa și reprezentanții Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” au depus o jerbă, iar generalul în retragere Grigore Bartoș a ținut un emoționat discurs în care a vorbit despre necesitatea păstrării specificului românesc.

Partea finală a manifestărilor festive s-a desfășurat la bustul lui Avram Iancu, amplasat în Parcul Central. Aici, părintele Ioan-Nat Balint, protopop ortodox onorific al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a săvârșit un parastas întru pomenirea lui Avram Iancu și a celorlalți eroi ai neamului, după care generalii Vasile Bârea și Vasile Creț au rostit vivante alocuțiuni, cel de-al doilea distins vorbitor înmânând lui Viorel Ianc un exemplar al celei mai recente lucrări publicate sub semnătura sa, iar unora dintre ceilalți participanți - primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog, Cornel Popa, Tiberiu Groza și Vasile Todincă - le-a decernat medalia „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945”.

După cuvântul de încheiere al președintelui Viorel Ianc, ocazie cu care le-a mulțumit primarului Gabriel Popa, viceprimarului Dragoș Balog și consilierilor locali pentru reamplasarea bustului lui Avram Iancu, în contextul amplei modernizări a Parcului Central, tinerii din Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, coordonați de prof. Anca Banda, referent în cadrul instituției menționate și membrii Corului Asociației „Avram Iancu” Beiuș au oferit numeroasei asistențe un moment artistic insuflat de patriotism.