Este bine-cunoscută relația poetului național cu Beiușul, Ioan Slavici vorbind despre posibilitatea ca Eminescu să-și fi luat bacalaureatul la vestitul gimnaziu vulcanian, „ca privatist, adică pregătit în particular”.

Nu întâmplător, deci, pe fațada Colegiului Național „Samuil Vulcan” a fost montată efigia lui Eminescu, iar în parcul ce-i poartă numele a fost amplasat un monument care cuprinde bustul poetului și două basoreliefuri ce-i înfățișează pe Iosif Vulcan și Miron Pompiliu, doi dintre bihorenii cu roluri importante în viața lui Eminescu.

La Beiuș, comemorarea a 134 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu a avut loc joi, 15 iunie, la bustul acestuia, acolo unde i-am regăsit pe Iosif Tocoian, secretarul Asociației Culturale „Lioara” și inițiator al ridicării monumentului dedicat poetului național, pe Anca Banda și Mirela Boța, referente la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, pe muzeograful Cristian-Remus Țoța și pe Viorel Ianc, președintele Asociației Avram Iancu Beiuș.

Participanții la evenimentul comemorativ au depus jerbe și coroane de flori la bustul lui Eminescu, după care unii dintre aceștia au vorbit despre opera eminesciană și exegeții acesteia. Astfel, prozatorul Iosif Tocoian a subliniat multitudinea trimiterilor la știință în poeziile lui Eminescu, muzeograful Cristian-Remus Țoța a menționat lucrarea despre Eminescu a clericului Elie Miron Cristea, cel care avea să devină primul patriarh al României, iar profesorul Dan Ispas a evocat contextul cultural-științific al anilor de studenție ai poetului, ani petrecuți la Viena și Berlin.