Beiuș - Cultură la superlativ, pentru aniversarea Poetului
Cea de-a 175-a aniversare a nașterii lui Mihai Eminescu a fost marcată, la Beiuș, printr-o serie de evenimente culturale de o înaltă ținută artistică.
Încă de dimineață, în jurul orei 11.00, elevii Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” s-au alăturat inițiativei oficialităților locale și a Asociației Culturale „Lioara”, aducând omagiul lor poetului național chiar la bustul acestuia, aflat în parcul ce-i poartă numele, din proximitatea școlii menționate. După recitalul elevilor de la „Bolcaș”, primarul Gabriel Popa, consilierul județean liberal Attila Halasz, prof. Remus Lazea, președintele Asociației Culturale „Lioara” și prozatorul Iosif Tocoian, fondator al entității amintite, au depus jerbe la bustul poetului Mihai Eminescu.
De la ora 16.00, Muzeul Municipal a găzduit evenimentul intitulat „Din valurile vremii”. Elevii școlilor beiușene au recitat, în română, franceză și engleză, poezii scrise de Mihai Eminescu, iar Corul Asociației „Avram Iancu” a interpretat câteva romanțe inspirate din lirica eminesciană.
Seara, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Municipiului Beiuș, a avut loc un eveniment cultural-artistic dedicat Zilei Culturii Naționale. Organizatorii – Consiliul Județean Bihor, Teatrul Regina Maria Oradea, Primăria și Consiliul Local Beiuș – au oferit publicului un spectacol de ținută, pe scenă urcând actorul orădean Sebastian Lupu, Corul „Mihai Bruchental”, dirijat de prof. Remus Lazea, prof. Ernő Egyed, care a susținut un moment instrumental la pian și l-a acompaniat pe Claudiu Sălăjan, în interpretarea unor romanțe pe versuri eminesciene, precum și și trupa de dans contemporan TDANCE, coordonată de Teodora Liber.
La Beiuș, aniversarea lui Mihai Eminescu este marcată, conform tradiției, prin evenimente cu o largă participare, beiușenii mândrindu-se cu faptul că, după cum consemna Ioan Slavici, poetul național ar fi susținut examenul de bacalaureat la vestitul gimnaziu vulcanian, „ca privatist, adică pregătit în particular”. Mai mult, trecerea lui Eminescu prin urbea de pe Crișul Negru și-a găsit expresia artistică în efigia montată pe fațada Colegiului Național „Samuil Vulcan” (2000) și bustul dezvelit (2011) chiar în parcul ce poartă numele poetului nostru național.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.