Proclamarea Independenței României a făcut obiectul mistificării din perioada comunistă, tripla semnificație a zilei de 10 mai determinându-i pe mai-marii vremii să mute aniversarea Independenței de Stat pe 9 mai.

Timp de aproape un secol, din 1866 și până în 1947, când regele Mihai I a fost silit să abdice și să părăsească țara, 10 mai a fost Ziua Națională a României, asta datorită întreitei sale încărcături istorice: la 10/22 mai 1866, Adunarea Constituantă îl proclama pe prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen drept Domnitor al României sub numele de Carol I; actele prin care era proclamată independența României față de Imperiul Otoman, votate la 9 mai de Parlament, erau contrasemnate de domnitorul Carol I a doua zi, la 10 mai 1877; la 10/22 mai 1881, au avut loc festivităţi ocazionate de proclamarea Regatului şi încoronarea domnitorului Carol I ca Rege al României.

Pentru a „decupla” cucerirea independenței, una dintre cele mai importante realizări ale națiunii române, de monarhie, comuniștii au mutat momentul proclamării acesteia la 9 mai 1877, dată la care, în plenul Adunării Deputaţilor, Mihail Kogălniceanu, ministrul afacerilor străine, rostea celebrul discurs în care anunța starea de război cu Poarta, discurs urmat de moțiunea aferentă a camerei menționate.

Necesara restabilire a adevărului istoric a venit în urma inițiativei unui grup de parlamentari liberali, care, în anul 2016, depunea un proiect de lege prin care solicita ca Ziua Independenței Naționale a României să fie sărbătorită la 10 mai. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în 2016 și de Camera Deputaților în 2021, după care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr.189/2021 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României. Prin urmare, anul trecut, pentru prima oară după trei sferturi de secol, Ziua Independenței a fost aniversată la 10 mai.

Beiușenii au sărbătorit Ziua Independenței Naționale a României, miercuri, 10 mai, dedicând acestui moment fundamental din istoria statului român modern o suită de prezentări cu tematică istorică. Evenimentul a fost organizat de Primăria Beiuș, prin compartimentul Casa de Cultură, și găzduit de Muzeul Municipal. La manifestarea aniversară au participat elevi și cadre didactice de la cele patru școli ale urbei, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai unității militare locale, ai Poliției, Jandarmeriei și asociațiilor „Unirea” (de ajutor reciproc a pensionarilor) și „Avram Iancu”, ambele din Beiuș.

Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș și moderatoare a evenimentului, a vorbit despre intenția organizatorilor de a-i apropia mai mult pe copii și tineri de valorile naționale prin participarea acestora la astfel de manifestări cu tematică istorică.

Pe parcursul a trei prelegeri, profesorii Dan Ispas, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Cristian-Remus Țoța, din cadrul Muzeului Municipal Beiuș, și Lucian Ropa, de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, au evocat evenimentele pe care le sărbătorim în prima decadă a lunii mai: victoria Națiunilor Unite în fața Germaniei hitleriste și terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial pe continentul nostru (8 mai 1945), Ziua Europei („Declarația Schuman” era publicată la 9 mai 1950), proclamarea Independenței Naționale a României (10 mai 1877) și Ziua Monarhiei (proclamarea prințului Carol ca domnitor al României, la 10 mai 1866, și încoronarea acestuia ca Rege, la 10 mai 1881).

La finalul întâlnirii de la Muzeul Municipal, Anca Banda a declarat că intenționează să transforme evenimentul aniversar de anul viitor într-unul interactiv, poate chiar sub forma unui concurs, cu tematică adecvată momentului, adresat elevilor beiușeni.