Ca în fiecare an, beiușenii au sărbătorit Ziua Universală a Iei, locul dedicat acestei sărbători fiind, nu întâmplător, Muzeul Municipal, spațiu care adăpostește o bogată și valoroasă colecție etnografică, în componența căreia găsim numeroase piese vestimentare tradiționale, printre care și vestitele cojoace binșenești.

 

Ia, principala piesă a costumului tradițional pe care-l purtau româncele, a devenit cunoscută la nivel global în 1940, odată cu tabloul „La blouse roumaine”, aparținând celebrului pictor francez Henri Matisse și expus actualmente la Centrul Național de Artă și Cultură „Georges Pompidou”.

Revenirea cămășii populare românești în atenția întregului mapamond s-a produs la 24 iunie 2013, când, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, sărbătoarea numită în popor Sânzienele a fost declarată Ziua Universală a Iei. Primul eveniment dedicat promovării iei românești a fost organizat, la 13 mai 2013, de Institutul Cultural Român din New York, după care aceasta a devenit un veritabil brand de țară, numeroși designeri incluzând-o în colecțiile lor.

Pentru că, în acest an, Ziua Universală a Iei a picat sâmbăta, organizatorii evenimentului de la Beiuș l-au devansat, programându-l vineri, detalii despre acesta oferindu-ne muzeograful Cristian-Remus Țoța:

„În preambul la Ziua Iei, am organizat aici, la Muzeul Municipal, împreună cu Casa de Cultură, Biblioteca Municipală «Constantin Pavel» și Grădinița cu Program Prelungit «Floare de Colț» Beiuș, ateliere de țesut și de împletit dantelă tradițională. La acest eveniment interactiv participă copii de la grădinița menționată, dar și alții, din urbe și așezările învecinate, cum ar fi Pocola sau Drăgănești. Copiii învață să lucreze la războiul de țesut, în acest sens fiindu-le pus la îndemână un război mai mic, potrivit lor”.

Cei mici, coordonați de Mariana Costea, directoarea grădiniței menționate, și de educatoarele Viorica Kristo și Mariana Petruse, au deprins secretele țesutului și ale împletitului dantelei de la Mirela Bota, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, și de la mama acesteia, Minerva Boc, renumită printre meșterii populari din zonă.