Consiliul Local a aprobat proiectul de hotărâre privind acordul de principiu al Municipiului Beiuș în vederea contractării unei finanțări rambursabile în valoare de maxim 25 de milioane de lei.

 

Primarul Gabriel Popa a susținut, în plenul ședinței Consiliului Local, necesitatea unui astfel de împrumut pentru continuarea dezvoltării municipiului Beiuș:

„Este vorba de un acord de principiu al Consiliului Local pentru ca Primăria să poată face demersurile în vederea obținerii unui împrumut. Este trecută valoarea maximă de 25 de milioane de lei, valoare estimativă.

Ca să poți face o cerere de credit sau să deschizi o linie de credit, e nevoie de proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați. Prin urmare, avem: «Modernizare Piața agroalimentară Beiuș», cu 17,68 milioane de lei, «Amenajare sens giratoriu zona Petrom», 2,4 milioane, «Amenajare cartier Aleea Padișului», cu circa 9 milioane de lei. Acestea depășesc suma anunțată, dar raționamentul acestui credit este de a urgenta investițiile pe care dorim să le facem, pentru a nu pierde timp, pentru a aplica pe fonduri, până se decontează pe fonduri europene. Este un mecanism folosit nu doar de Beiuș, ci și de alte primării: obținem creditul, în cazul pieței, dar nu numai, îl depunem pe fonduri europene, între timp se face licitația; până se depun cererile de finanțare, până se aprobă, sunt niște timpi pe care încercăm să-i câștigăm. În momentul în care se aprobă proiectul, prin aceste finanțări pe fonduri nerambursabile, se pot deconta automat lucrările deja făcute, creditul acoperindu-se, după aceea, din aceste decontări. Dacă este cazul, se închide creditul, dacă nu – și se doresc alte investiții – se pot adăuga pe parcurs.

Acest acord de principiu, pentru suma precizată, este doar de a iniția procedura de contractare. În momentul în care avem oferte concrete de la bănci, cu dobânzi, limite de dobânzi și detalii efectiv economice, vom veni în fața dumneavoastră și vi le vom prezenta. Atunci pot fi eventuale discuții punctuale pe aceste oferte, să decidem dacă este rentabil sau sub ce formă este rentabil un împrumut˝.

Alte argumente în favoarea contractării unui împrumut sunt consemnate în Referatul de aprobare atașat proiectului de hotărâre: „La data prezentei, Municipiul Beiuș nu dispune de sumele necesare realizării tuturor obiectivelor de investiții și asigurării cofinanțării proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aflate în implementare, astfel încât să nu se împiedice realizarea altor investiții stabilite ca prioritare pentru municipiul nostru.

Bugetul local al municipiului Beiuș va fi degrevat parțial de susținerea financiară a obiectivelor de investiții care vor fi finanțate din creditul bancar.

Din bugetul local al municipiului Beiuș se vor suporta cheltuielile cu comisioanele și dobânzile aferente împrumutului contractat.

Astfel, pentru implementarea cu succes a proiectelor de investiții și pentru a nu afecta bugetul de cheltuieli al primăriei pe termen scurt și lung, va fi necesară contractarea unei finanțări rambursabile interne în vederea asigurării fluxului de lichidități financiare˝.

Chestionat asupra eligibilității dobânzii creditului în cazul eventualei transferări pe programe europene a proiectelor investiționale finanțate prin acesta, primarul Gabriel Popa a admis că dobânda poate fi cheltuială neeligibilă, dar a precizat că existența unor proiectele deja începute, mature, adaugă puncte la dosar și sporește șansele accesării fondurilor europene.

Odată lămurite și aceste aspecte, consilierii locali de la PNL și USR au asigurat majoritatea pentru acordul de principiu referitor la contractarea unui împrumut de maxim 25 de milioane de lei.