Beiuș - Medicii de familie și specialiștii Spitalului Municipal, împreună pentru pacienți
Instituită încă din 2021, practica întâlnirilor periodice dintre medicii de familie și cei din cadrul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș și-a consumat, săptămâna trecută, cel mai recent episod. Dacă, până acum, aceste întâlniri de lucru de la Beiuș au fost organizate și găzduite de Spitalul Municipal, evenimentul de miercuri a fost inițiat de Organizația Patronală a Medicilor de Familie Bihor, în frunte cu președinta acesteia, dr. Ramona German.
O dovadă a importanței pe care medicii specialişti beiușeni și cei de familie din zonă o acordă acestui tip de comunicare profesională este numărul mare de participanți – peste 40 – la evenimentul de la Beiuș. Totodată, la întâlnirea medicilor de familie din zona Beiușului cu confrații specialiști din cadrul spitalului local au luat parte și câțiva invitați speciali: conf. univ. dr. Carmen Pantiș, medic primar ATI, președinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Hadrian Borcea, medic primar, șeful UPU Oradea, și dr. Mircea-Ioan Șandor, managerul Spitalului Clinic CF Oradea.
După cum preciza jr. Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, delegația cu care a participat la întâlnirea cu medicii de familie a fost numeroasă, scopul fiind acela de a acoperi cât mai multe specialități medicale: dr. Angela Ciuciu, directoarea medicală a spitalului beiușean, dr. Florica Toia (Nutriție și Diabetologie), dr. Andreea Nechita-Romocea (Obstetrică-Ginecologie), dr. Mircea Galu (coordonator ATI), dr. Sorin Ianceu (șeful secției Chirurgie), dr. Cristian Alexander (Neurologie), dr. Călin Gabor (coordonator CPU) și dr. Gergo Kocsis (Oncologie).
Cât privește scopurile întâlnirii, managerul Claudiu Lupău a declarat că toți cei prezenți au încercat să identifice soluții la anumite probleme de comunicare care, de multe ori, influențează negativ circuitul pacientului între medicul de familie și medicii specialiști. Interlocutorul nostru a trecut apoi în revistă prezentările care au suscitat cel mai mare interes:
„Dr. Ramona German a vorbit despre provocările de care ne lovim în încercarea de a atinge nivelul optim de vaccinare anti-HPV în România, țara noastră înregistrând o incidență ridicată a cancerului de col uterin.
Dr. Ioana Țigan s-a referit la varietatea patologiilor abordate de către medicul de familie și a enumerat câteva soluții inovatoare de medicină integrativă, prezentând câteva produse autohtone cu extracte standardizate 100% naturale, care oferă o susținere avansată a sistemului imunitar, precum și soluții terapeutice naturale pentru multiple afecțiuni.
Dr. Carmen Pantiș, în calitate de președintă a Colegiului Medicilor Bihor, și-a exprimat deosebita apreciere pentru modul în care medicii din zona Beiușului înțeleg să relaționeze pentru o cât mai bună gestionare a problemelor pacienților, catalogând aceste întâlniri periodice ca un model de bune practici pe care l-ar dori replicat și în alte părți. Dr. Pantiș a făcut apoi un scurt bilanț al organizației pe care o conduce, evoluția acesteia fiind demonstrată cu creșterea semnificativă a numărului de membri, de la 2.336, în 2021, la 2.972, în prezent, dar și cu trendul ascendent al unor indicatori: numărul de cabinete înființate, comisiile de concursuri și emiterea de certificate profesionale.
Dr. Hadrian Borcea a prezentat auditoriului o aplicație folosită deja cu suces la Unitatea de Primiri Urgențe Oradea ca soluție novatoare de comunicare către medici și aparținători a informațiilor despre pacienții aflați în investigații în UPU.
În fine, dr. Mircea-Ioan Șandor a conferențiat pe tema tratamentului inovativ al plăgilor atone, prezentând soluțiile moderne oferite de secția Chirurgie a Spitalului Clinic CF Oradea: tratament laser, procedura PRP, terapia Vacuum și tehnologia spinkare.
În partea a doua a întâlnirii, medicii au discutat spețe concrete și au căutat soluții de eficientizare a colaborării dintre medicina de familie și cea de specialitate din zona Beiușului, desigur, în interesul superior al pacientului”.
Cât privește aportul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș la îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților din această parte a Bihorului, managerul Claudiu Lupău a subliniat „impactul pozitiv pe care medicii nou veniți l-au avut asupra adresabilității unității medicale”. Acesta le-a vorbit partcipanților la întâlnirea de lucru de miercuri și despre „proiectele de infrastructură derulate în ultimii trei ani, proiuecte care au schimbat radical condițiile din Spitalul Municipal Beiuș”, anunțând că, în continuare, „obiectivul principal este atragerea de fonduri europene, fiind deja depuse două proiecte importante, ce vizează dotarea cu aparatură performantă a Laboratorului și Ambulatoriului integrat”.
Convinși de utilitatea dialogului interprofesional, participanții și-au dat întâlnire la următorul eveniment de acest gen, programat în primăvara viitoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.