Duminică, 26 februarie, un nou flux de elevi și profesori VET de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș a plecat într-un stagiu de practică în capitala Portugaliei, Lisabona.

 

Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” este cea dintâi unitate de învățământ beiușeană și una dintre primele din țară care, încă din anii ’90, a derulat proiecte europene. După seriile de proiecte Phare și Leonardo Da Vinci, de peste un deceniu, centenara școală tehnică beiușeană a abordat proiectele de tip Erasmus+, iar acum ca deținătoare a Acreditării Erasmus+, va forma profesional, pe parcursul a cinci ani, 224 de elevi (prin stagii de practică de 3 săptămâni) și 12 profesori VET (pentru dezvoltarea competențelor IT).

În acest an școlar, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” se desfășoară proiectul nr. 2022-1-RO01-KA121-VET-000055687, al cărui grup-țintă cuprinde elevi aflați în formare inițială și profesori VET care predau module de specialitate. După fluxurile din octombrie – activități de Job Shadowing derulate de 6 profesori VET la Casa Da Educao din Lisabona și octombrie-noiembrie 2022 – stagiu efectuat la partenerii  Hotel Akti Musson și Euro Education Service (Paralia, Grecia) de 14 elevi din clasa a X-a C (Ospătar/chelner vânzător), coordonați de profesorii Aurelia Pașcalău și Viorel Mihăeș, a venit rândul celor 15 elevi selecționați din clasa a XI-a C (Tehnician proiectant CAD), însoțiți de profesoarele Rodica Monenciu și Mirela Tudor, să plece pentru trei săptămâni (27 februarie-17 martie) într-o nouă mobilitate ERASMUS+ în Portugalia. Detalii despre cea mai recentă mobilitate Erasmus+ a celor de la „Ciordaș” ne-a oferit prof. Rodica Monenciu, membră în echipa de management al proiectului: „În primul an al proiectului de acreditare, avem 44 de elevi care fac stagii de practică în companii europene din Grecia și Portugalia. Fluxul care pleacă astăzi este cel de-al treilea, format din 15 elevi din clasa a XI-a C, de la calificarea Tehnician proiectant CAD, care vor desfășura stagii de practică de trei săptămâni la partenerul nostru din Lisabona, Centro De Formação Profissional da Indústria Metalúrgica e Metalomecânica (CENFIM). Este un centru cu experiență în derularea proiectelor ERASMUS+, cu expertiză în evaluarea elevilor și suntem foarte mulțumiți că avem un asemenea partener. Cât privește partea logistică a fluxului, aceasta este coordonată Casa da Educacao, tot din Lisabona.

De fiecare dată, am avut experiențe utile și foarte plăcute la acest centru de formare. Sunt încrezătoare că nici de această dată nu vom dezamăgi, iar copiii noștri vor reveni de la Lisabona cu rezultate deosebite, care vor face onoare școlii noastre”. Interlocutoarea noastră a mai anunțat și programul celui de-al patrulea flux, în lunile aprilie-mai 2023, 15 elevi din clasa a X-a A (calificarea Tehnician în activități economice), însoțiți de profesoarele Corina Sabău și Mihaela Haneș, urmând să efectueze trei săptămâni de practică la Paralia, în Grecia.

Cât îi privește pe elevii ce s-au deplasat duminică în Portugalia, aceștia sunt conștienți de beneficiile stagiilor de practică în străinătate. Astfel, Adrian-Mihai Popa este încântat că va face practică într-un centru de formare profesională de calibrul celui din Lisabona, iar Francisc Olah preciza că mobilitatea la care participă este o bună ocazie pentru îmbunătățirea competențelor lingvistice proprii.