În ultimii ani, edilii beiușeni au inițiat demersuri pentru amenajarea unui nou local pentru piața agroalimentară; Consiliul Local aproba studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, în 2022, Planul urbanistic de detaliu (PUD) și contractarea unei finanțări rambursabile de 25 de milioane de lei, din care circa 17,7 milioane pentru obiectivul „Modernizare piața agroalimentară în Municipiul Beiuș”, în 2023.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Beiuș de marți, 16 iulie, au fost adoptate două hotărâri referitoare la proiectul menționat: HCL nr. 135/16.07.2024 privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul intitulat „Modernizare piața agroalimentară Municipiul Beiuș”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și HCL nr. 136/16.07.2024 privind aprobarea modificării anexei nr. 2 la HCL nr. 213/29.08.2023 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici fază PT pentru obiectivul de investiții „Modernizare piața agroalimentară Municipiul Beiuș”.

Conform Referatului de aprobare aferent primului act normativ amintit, „proiectul Municipiului Beiuș finanțat din fonduri europene, intitulat «Modernizarea piața agroalimentară Municipiul Beiuș», se află în faza de contractare la Autoritatea de Management Nord Vest”, iar aceasta a solicitat, prin adresa nr. 006881/28.06.2024, emiterea unei hotărâri prin care cheltuielile neeligibile vor fi achitate din bugetul local, „pentru a putea parcurge mai departe la semnarea contractului de finanțare”.

Referatul mai precizează că valoarea cheltuielilor neeligibile, și anume 5.320.314,62 lei (inclusiv TVA), „rezultă din următoarele: subcap. 4.1 – Construcții și instalații (organizare de șantier, desfaceri și demolări, rețele exterioare apă-canal / preizolate, rețele exterioare – instalații electrice, infrastructură, structură lift, drumuri – borduri și rigole / spații verzi / bolarzi) în cuantum de 3.336.873,76 lei cu TVA; cap 5.2: Comisioane, cote, taxe, costul creditului în cuantum de 153.516,77 lei; cap 5.3: Cheltuieli diverse și neprevăzute în cuantum de 1.829.924,09 lei cu TVA. Costurile neeligibile ale proiectului sunt reflectate în Devizul General pentru cheltuielile neeligibile atașat la raport”. În același document este explicată și existența unei „contribuții” infime: „contribuția proprie pentru acest tip de investiție, conform prevederilor Ghidului de finanțare, este de 0%, dar există totuși o contribuție de 0,01 lei cu TVA rezultată din calculele automate cu mai multe zecimale efectuate de către aplicația MySMIS la momentul introducerii bugetului (valoare nerambursabilă) respectiv pentru cap. 4.1”.

Cât privește cea de-a doua hotărâre adoptată marți, 16 iulie, prin aceasta a fost modificată anexa nr. 2 la HCL 213/29.08.2023 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici fază PT pentru obiectivul de investiții „Modernizare piața agroalimentară Municipiul Beiuș”, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, la devizul general fiind adăugat cap. 7 , cu valoare 0.

Conform proiectului, suprafața totală a terenului alocat pieței agroalimentare este de 5.046 mp, din care 3.620 mp reprezintă aria edificabilă, iar 20 de procente vor fi rezervate spațiilor verzi, inclusiv terase înierbate. Accesul auto se va face din Strada Nicolae Bolcaș, iar parcările necesare vor fi amenajate pe străzile Nicolae Bolcaș și Unirii. Cât privește edificiul în sine, acesta va fi realizat sub forma unei construcții de tip hală, cu un regim de înălțime de P+1E, pe structură din cadre de beton prefabricate, cu închideri perimetrale din panouri sandwich de tip PIR, combinat cu vată bazaltică.

Prin urmare, dacă inițial edilii beiușeni vizau modernizarea pieței agroalimentare cu ajutorul unui credit, în cele din urmă, printr-un efort colectiv al celor din administrația locală, proiectul va fi realizat cu fonduri europene.