În drum spre Viena, la 6 februarie 1850, Avram Iancu poposea la Beiuș, pe strada Burgundia Mare, la numărul 20, unde a fost găzduit de apropiați de-ai săi dintre localnici.

În anul 2007, pe fațada imobilului menționat a fost dezvelită efigia ce imortalizează trecerea marelui luptător pașoptist prin urbea de pe Crișul Negru. În plus, Asociația „Avram Iancu Beiuș” a făcut o tradiție din aniversarea trecerii Crăișorului prin urbe, anual, în cea mai apropiată duminică de 6 februarie, la efigia de pe fațada casei din Strada Burgundia, Mare fiind depusă o jerbă de flori.

În acest an, din cauza pandemiei, organizatorii - Asociația „Avram Iancu Beiuș”, Primăria și Consiliul Local Beiuș - au amânat cu o lună omagierea lui Avram Iancu, evenimentul festiv de duminică, 6 martie, marcând cei 172 de ani trecuți de la sosirea Crăișorului în urbea de pe Crișul Negru.

La momentul omagial au participat Gabriel Popa, primarul Beiușului, viceprimarul Dragoș Balog, membrii Asociației „Avram Iancu Beiuș”, în frunte cu președintele acesteia, Viorel Ianc, cadre didactice și elevi din Beiuș și împrejurimi, precum și oameni de cultură locali. Printre participanți, am remarcat și câțiva invitați: deputatul Janos Kiss, fostul senator Cornel Popa, Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș, Alexandru Groza, vicepreședintele Consiliului Naționale al Societății Cultural - Patriotice „Avram Iancu˝ din România, generalul de brigadă în rezervă Vasile Bârea, președintele de onoare al filialei Brad a aceleași societăți cultural-patriotice, generalul de brigadă în rezervă Nicolaie Iancu, vicepreședintele Societății Cultural - Patriotice „Avram Iancu” - filiala Oradea și Florin Băt, viceprimarul comunei Vața de Jos (Județul Hunedoara).

Programul evenimentului omagial a început la Sala de sport din incinta Stadionului „Francisc Matei˝ cu primirea invitaților, intonarea Imnului de stat, și un scurt moment artistic, Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur˝ al Casei de Cultură Beiuș interpretând cântece patriotice, iar profesoara Daniela Rada, „Odă bucuriei˝, Imnul Europei. A rostit o alocuțiune primarul Gabriel Popa, care a subliniat că acest gest de recunoștință față de înaintașii noștri este și o dovadă de unitate. Edilul beiușean a salutat prezența copiilor și tinerilor, care sunt viitorul națiunii noastre. Pe de altă parte, acesta a declarat că administrația locală va continua să susțină inițiative și proiecte de genul manifestării dedicate lui Avram Iancu.

Deputatul beiușean Janos Kiss a prezentat salutul Parlamentului României:

„Vă mulțumesc pentru invitația pe care am primit-o pentru a participa la acest eveniment. Sunt aici pentru a transmite salutul membrilor din Camera Deputaților și salutul meu personal, să vă felicit pentru toate activitățile pe care le-ați organizat și să vă asigur de tot sprijinul nostru, al politicienilor, în activitățile pe care le veți întreprinde!˝

În cea de-a doua parte a festivității, alaiul s-a îndreptat spre casa de pe Strada Burgundia Mare, unde, la efigia lui Iancu a fost depusă o coroană de flori, iar apoi s-a deplasat la bustul lui Crăișorului, din Parcul Central, și acolo participanții depunând jerbe și coroane de flori.

Partea finală a manifestărilor omagiale s-a desfășurat la biserica ortodoxă Sfântul Dimitrie, unde părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, în fruntea unui sobor de preoți, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru cel numit de contemporanii săi „Eroul Românilor˝.

A urmat un nou moment artistic, cântecele patriotice dedicate lui Avram Iancu umplând sufletele celor prezenți.

Câțiva dintre invitați au evidențiat apoi rolul lui Iancu în afirmarea națiunii române din secolul al XIX-lea și i-au felicitat pe organizatori pentru omagiul închinat Crăișorului de către beiușeni.

La final, Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu Beiuș˝, a anunțat că în acest an va fi reluat și concursul dedicat marelui luptător pașoptist. Intitulat „Avram Iancu, Craiul Munților˝, acesta este dedicat elevilor de gimnaziu, echipajele câștigătoare primind, pe lângă premii, invitația de a participa la tradiționala excursie „Pe urmele lui Avram Iancu˝.