Beiuș - Ouă încondeiate și pricesne, la Muzeu
La Beiuș, cea mai importantă manifestare dedicată Sărbătorilor Pascale din acest an a avut loc vineri, 7 aprilie, aceasta fiind organizată de Primăria municipiului Beiuș, Casa de Cultură, Muzeul Municipal și Centrul de Informare Turistică Beiuș.
Intitulat „Lumină lină – poartă a spiritualității românești”, evenimentul cultural-artistic a fost găzduit de Muzeul Municipal și a cuprins o serie de activități specifice perioadei Postului Mare: un atelier de încondeiat ouă, momente de interpretare a pricesnelor și obiceiurilor populare pascale, precum și demonstrații interactive de bătut toaca.
La atelierul de încondeiat ouă au participat numeroși copii, aceștia deprinzând tainele meșteșugului împistritului ouălor de Paște de la trei meșteri populari recunoscuți: Flavius-Andrei Boiț, Mirela Boța și Minerva Boc, ultimele două fiind sora, respectiv mama Ancăi Banda, referent în cadrul Compartimentului Casa de Cultură din cadrul Primăriei municipiului Beiuș. De altfel, Anca Banda, una dintre organizatorii evenimentului, preciza că și-a propus să recreeze, într-un eveniment interactiv, atmosfera tipică dintr-o gospodărie bihoreană tradițională, așa cum o cunoaște din copilărie.
Gazda proiectului „Lumină lină – poartă a spiritualității românești”, muzeograful Cristian-Remus Țoța, a subliniat că „este important pentru noi să ducem tradiția mai departe așa cum am găsit-o și să perpetuăm obiceiurile care încă se mai practică la noi în zonă”. Meșterul popular Flavius-Andrei Boiț a vorbit apoi despre semnificația modelelor transpuse pe ouăle de Paște – de exemplu, motivele combinației ștergarul, coasa și grebla – și ritmul familial și agrar din gospodăria țărănească bihoreană tradițională.
Atmosfera specifică perioadei pascale a fost completată cu pricesne și alte obiceiuri folclorice interpretate de Corul Asociației Avram Iancu Beiuș, ansamblurile „Codrenii Bihorului” de la Roșia, „Moștenitorii” din Pocola și „Muguri și mlădițe de tezaur” Beiuș, precum și de cursanții Secției Beiuș de Canto popular a Școlii de Arte „Francisc Hubic” din cadrul Centrului de Cultură Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.