Programul dedicat aniversării centenarului Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ s-a derulat pe parcursul mai multor zile, acesta începând cu ceremonia religioasă din 3 octombrie, când, în urma unor ample lucrări de renovare, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a binecuvântat capela așezământului școlar menționat.

 

Activități interesante și interactive au avut loc și în zilele următoare: Flashmob-ul „Peda 100˝ (vineri, 7 octombrie), procesiunea cu torțe la Monumentul Martirilor Beiușului, la locul de veci al patronului spiritual al liceului, Nicolae Bolcaș și la mormintele foștilor dascăli ai școlii (luni, 10 octombrie), Simpozionul „Normala beiușeană la ceas aniversar”, întâlnirea absolvenților și concertul din Parcul Mihai Eminescu (marți, 11 octombrie), atelierele de creație „Școala verde˝ și „Digitalizarea˝ (miercuri, 12 octombrie), Ziua Porților Deschise și demonstrația RoboPeda (joi, 13 octombrie).

Finalul programului dedicat centenarului Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ s-a consumat vineri, 14 octombrie, când a fost dezvelită placa aniversară montată pe fațada școlii și a avut loc festivitatea de la Sala Mare a Primăriei municipiului Beiuș. La evenimentele zilei de vineri au participat deputatul Janos Kiss, Gabriel Popa, primarul municipiului  Beiuș, inspectorul școlar general Horea Abrudan, Alin Ștefănuț, directorul Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, Ana-Elisabeta Naghi, consilier în cadrul Direcției Control a Ministerului Educației, Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, Vasile Todinca, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Ioan Degău, coordonator și finanțator al monografiei ˝Școala Normală din Beiuș, deziderat și împliniri˝, Claudiu Turcuș, prodecan al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și absolvent al ˝Pedagogicului˝ beiușean, Mircea Bertea, președintele executiv al Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, consilieri locali și județeni, directori ai unităților școlare din zonă, foști și actuali elevi și cadre didactice ai liceului sărbătorit.

După intonarea Imnului Național, publicul prezent la Sala Mare a Primăriei municipiului Beiuș a urmărit discursurile unora dintre invitați și spectacolul pus în scenă de elevii și profesorii Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝. Pentru început, directoarea Adina Cioloș a prezentat succint câteva borne din istoria centenară a școlii sărbătorite:

„Este o bucurie să fim împreună aici, azi, pentru a sărbători o sută de ani care au trecut de la înființarea Școlii Normale din Beiuș. Aceasta și-a început activitatea la data de 10 octombrie 1922.

Școala Normală de Fete din Beiuș, actualul Liceu Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝, a dat, de un secol, cu scurte întreruperi în activitatea sa, peste toate văile și peste munții noștri, dar și în afara granițelor țării, apostoli ai luminii.

Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ din Beiuș este o instituție cu o istorie frământată, sincopată, fracturată, marcată de convulsii și rigiditățile vieții politice; de trei ori și-a închis porțile și tot de-atâtea ori și le-a deschis, precum Pasărea Phoenix.

De la întemeiere, Școala Normală din Beiuș, cu toate denumirile atribuite în timp, a pregătit aproape 2400 de educatoare și învățători, absolvenți ai profilului pedagogic, onorându-și astfel misiunea sa plină de noblețe˝.

Primarul Gabriel Popa a salutat centenarul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ și a promis să susțină extinderea și modernizarea bazei materiale a școlii aniversate. Totodată, edilul beiușean a acordat „Pedagogicului˝ diploma „Pro meritis˝ din partea administrației locale.

Istoricul Ioan Bolovan a dat citire mesajului președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, din care am reținut următoarele:

„Actualul Liceu Vocațional Pedagogic «Nicolae Bolcaș», prin cei o sută de ani împliniți, acum, de la înființare, se poate mândri cu formarea a mii de dascăli dăruiți meseriei, dascăli care, la rândul lor, au creat formatori de conștiințe și muguri ale viitoarelor personalități˝.

Românii, prezentați adesea de fostele autorități austro-ungare drept popor fără istorie, incapabil de cultură, de progres, scoteau la iveală ambiția lor de a învăța cât mai mult și cât mai bine. Doar câțiva învățători calificați erau instruiți, până la 1918, fie la Oradea, la Schola Valachorum preparandorum, greco-catolică, fie la Preparandia din Arad, ortodoxă.

Prin urmare, școlile normale românești erau necesare ca aerul, ceea ce a și înțeles Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei, de la Alba Iulia și până la integrarea deplină în statul român, inclusiv în legătură cu Beiușul.

Ceremonia de astăzi cinstește nu numai o tradiție de un secol, ci și o realitate aducătoare de progres: știința de carte este un factor care demonstrează gradul de civilizație al unui popor, dar, pentru ca știința de carte să devină o realitate atotcuprinzătoare, este nevoie de dascăli bine pregătiți și devotați comunității și patriei˝.

Totodată, președintele Academiei Române a salutat funcționarea la Beiuș a învățământului pedagogic de nivel universitar, un vis la care generațiile anterioare, probabil, doar au visat.

După alocuțiunile rostite, inspectorul școlar Horea Abrudan, Ana-Elisabeta Naghi, consilier în cadrul Ministerului Educației și Mircea Bertea, președintele executiv al ANCLP, au decernat Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ diplome aniversare din partea instituțiilor pe care le reprezintă.

Mesajul absolvenților fostei Școli Normale beiușene a fost transmis de Silvia Dan, componentă a promoției 1973, iar celui al ˝Generației 100˝ i-a dat glas Carina-Maria Anton.

Dacă antevorbitorii săi au ales să evoce trecutul și prezentul școlii pedagogice beiușene, conf. univ. dr. Claudiu Turcuș, prodecan al Facultății de teatru și Film din Cluj-Napoca și absolvent al liceului aniversat, s-a adresat tinerilor, elevilor, asigurându-i ca au acasă, la Beiuș, toate resursele necesare formării profesionale și umane.

În continuare, cercetătorul științific Vasile Todinca a prezentat monografia „Școala Normală din Beiuș, deziderat și împliniri˝, după care Ioan Bolovan a anunțat că, la propunerea Centrului de Studii transilvane din Cluj-Napoca, Prezidiul Academiei Române a decis să acorde cercetătorului beiușean Ioan Degău diploma „Distincția culturală˝, ˝pentru cercetarea și valorificarea moștenirii istorice și culturale a Țării Beiușului  și pentru sprijinirea constantă a multor programe și inițiative ale Academiei Române în regiunile de nord-vest ale țării˝.

Ultima parte a manifestărilor festive dedicate centenarului Liceului Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș¨ a aparținut celor care-l populează cotidian, elevii și profesorii acestuia, care au pus în scenă un spectacol ce s-a remarcat prin originalitatea abordării tematice și corectitudinea interpretării artistice.