Beiuș. „Porți Deschise˝, la Muzeu și Live Music Folk, în Parcul Eminescu
În acest an, eliberarea Beiușului la 19 Aprilie 1919 a fost sărbătorită sub forma unui eveniment care s-a desfășurat în perioada 19-21 aprilie și a cuprins mai multe manifestări festive și cultural-artistice.
Dacă ziua de miercuri, 19 Aprilie a fost dedicată marcării aniversării celor 104 primăveri ale libertății urbei de pe Crișul Negru, joi, 20 aprilie, la Muzeul Municipal Beiuș a avut loc Ziua Porților Deschise. Programul evenimentului a cuprins vernisajul expoziției ˝Martirii Neamului˝, ocazie cu care muzeograful Cristian-Remus Țoța a evocat contextul politico-militar în care s-a realizat eliberarea Beiușului și a întregii depresiuni care-i poartă numele, exprimându-și recunoștința față de jertfa bravei armate române și eforturile luptătorilor locali pentru unire.
A urmat festivitatea decernării plachetelor de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș personalităților care au primit acest titlu în ultima vreme sau reprezentanților acestora. Pentru început, primarul Gabriel Popa a înmânat placheta de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș (post-mortem) reprezentantului fostului președinte al Camerei Deputaților Marțian Dan. Apoi, au primit înalta distincție avocatul beiușean Viorel Butaș și istoricul orădean Vasile Todincă, iar cercetătorul Ioan Degău a preluat placheta dedicată istoricului literar Mircea Popa, care l-a desemnat să-l reprezinte la ceremonia de la Muzeul Municipal.
Finalul Zilei Porților Deschise de la Muzeul Municipal Beiuș a aparținut artiștilor locali, publicul urmărind spectacolul pus în scenă de cursanții Secției Beiuș a Școlii de Arte ˝Francisc Hubic˝ din cadrul Centrului de Cultură al Județului Bihor, Ansamblul ˝Muguri și Mlădițe de Tezaur˝ Beiuș, taraful ˝Dor Bihorean˝ și Corul Asociației ˝Avram Iancu˝ Beiuș.
Manifestările omagiale dedicate aniversării eliberării Beiușului au continuat și vineri, 21 aprilie, când a avut loc evenimentul intitulat LIVE MUSIC FOLK, la care au asistat sute de beiușeni de diferite vârste. Pe scena amplasată în fața bustului poetului Mihai Eminescu, din parcul ce-i poartă numele, au urcat Nicolae Doboș, membru al trupei constănțene ˝Arhaic˝, Monica Cojocaru (Arad), Raul Silaghi (Oradea) și îndrăgiții interpreți locali Călin Vlăduț și Mihaela Hălmăjan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.