Pentru a-i feri pe locuitori de îmbolnăviri, Primăria municipiului Beiuş a instalat lângă fântânile arteziene din oraş panouri de avertisment. Cu toate acestea, unii locuitorii continuă să folosească apa în gospodărie.

La 17 noiembrie, pe pagina de Facebook a Primăriei municipiului Beiuș apărea un comunicat referitor la calitatea apei din „cele trei arteziene (foraje până la nivelul unei rezerve de apă) situate pe domeniul public al municipiului Beiuș”, și anume pe Aleea Moților și pe străzile Traian și Aurel Vlaicu. Conform Procesului-verbal de constatare nr. 1091 întocmit de Direcția de Sănătate Publică Bihor la data de 13 octombrie 2021, „s-au semnalat neconformități ale calității apei pentru consumul uman după cum urmează: Arteziană str. Traian - depășiri la parametrii fizico-chimici: magneziu, culoare; Arteziană Aurel Vlaicu - depășiri parametri biologici: unități formatoare de colonii la 22-37 grade Celsius, bacterii coliforme; Arteziană Aleea Moților - depășiri la parametrii fizico-chimici: culoare, amoniac, duritate”.

Prin urmare, deoarece apa din cele trei foraje arteziene menționate nu este bună de băut, Primăria a decis să monteze în apropierea acestora plăcuțe de avertizare inscripționate cu următorul anunț: „Apa NU este bună de băut”.

Cât privește reacția beiușenilor la avertismentul DSP Bihor și al Primăriei Beiuș, părerile sunt împărțite: unii, deși continuă să se aprovizioneze de la forajele arteziene contaminate, susțin că folosesc apa în alte scopuri decât consumul propriu, cum ar fi treburile gospodărești sau pentru animale și păsări, în timp ce alții recunosc că beau în continuare apă de acolo și că fac asta de ani buni fără să se resimtă în urma consumării acesteia. Mai mult, am întâlnit beiușeni care susțin că recurg la aceste surse de apă fiindcă folosirea celei din rețeaua de alimentare a orașului le-ar produce neplăceri, unii invocând depunerile de calciu observabile pe vase în urma fierberii sau depozitării apei de la robinet.