În ceea ce privește derularea activităților cu conținut cultural-patriotic, Asociația „Avram Iancu” Beiuș a devenit un reper regional, ecoul acțiunilor ce poartă amprenta entuziaștilor membri ai acesteia depășind, de mult timp, fruntariile Bihorului.

O recunoaștere a celor afirmate este și cofinanțarea de 11.880 de lei alocată de Consiliul Județean Bihor proiectului „Avram Iancu - 150 de ani de istorie”, proiect prin care asociația beiușeană a ținut să marcheze cifra rotundă a anilor trecuți de la plecarea Crăișorului către spațiul eternității românești.

Vineri, 25 noiembrie, în amfiteatrul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, a avut loc ultima activitate din cadrul proiectului „Avram Iancu - 150 de ani de istorie”, și anume bilanțul acestuia. Evenimentul a început cu intonarea Imnului Național și a Cântecului Iancului, după care mai mulți membri ai asociației, în frunte cu Viorel Ianc, președintele acesteia, și prof. Diana Panda, coordonatoarea proiectului menționat, au prezentat activitățile desfășurate în perioada de implementare - mai-noiembrie 2022 - și rezultatele acestora.

Programul proiectului „Avram Iancu - 150 de ani de istorie” a cuprins mai multe activități cu impact comunitar: „Țara Beiușului - model de unitate și multiculturalism”, Concursul interjudețean „Avram Iancu, Craiul Munților” (iunie), „Comemorăm istoria națională” (deplasarea unor delegații la diverse evenimente legate de istoria națională derulate la Oradea, Vidra de Sus, Mărișel, Cheia Dupăpiatră sau Brad), Expediția „Pe urmele lui Avram Iancu” (desfășurată în august, cu scopul de a-i premia pe câștigătorii concursului dedicat lui Crăișorului), „În Țara Moților” (deplasări la festivitățile de la Țebea și Târnava de Criș) și „Noi suntem urmașii lui Avram Iancu - activitate de diseminare”.

Diana Panda, coordonatoarea proiectului „Avram Iancu - 150 de ani de istorie”, a enunțat scopurile și grupul țintă ale acestuia:

„Scopul acestui proiect a fost punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc, cultivarea sentimentului de respect pentru valorile naționale și europene prin promovarea acestora în cadrul unor activități cultural-artistice și patriotice. Grupul țintă au fost elevii, tinerii, adulții și alte categorii de persoane din municipiul nostru și din Țara Beiușului”. 

La reușita proiectului au contribuit și următorii parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, tuspatru din Beiuș; școlile gimnaziale din Curățele, Căbești, Răbăgani, Drăgănești („Viorel Horj”), Finiș, Rieni, Remetea și Meziad („Petru Miheș”), Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Colegiul Național „Octavian Goga” și Liceul Tehnologic „Horea”, ambele din Marghita, la care s-au alăturat două unități de învățământ din afara județului Bihor, și anume Școala Gimnazială Vața de Jos (Județul Hunedoara) și Școala Gimnazială „Avram Iancu” Halmășd (Județul Sălaj).

La finalul activității de diseminare a proiectului „Avram Iancu - 150 de ani de istorie”, președintele Viorel Ianc ne-a vorbit despre importanța elaborării de proiecte, interlocutorul nostru precizând că a subliniat aceasta atât în timpul schimburilor de experiență la care a participat, cât și în discuțiile cu membrii asociației pe care o coordonează:

„Am avut grijă ca să promovez lucrul acesta în drumurile pe care le-am parcurs; am fost la Cluj, am fost la Abrud, am fost la Țebea, am fost la Târnava de Criș, am fost la Mărișel și peste tot am făcut cunoscut acest lucru pentru că lumea se ferește de a depune proiecte, dar proiectul presupune rigoare, proiectul presupune niște lucruri bine organizate. Le-am spus și astăzi colegilor mei că urmează proiecte mai ample, la nivel european, cum am avut în 2018, iar pentru asta lucrul în echipă este fundamental”.

Asociația „Avram Iancu” Beiuș își va încheia activitatea din acest an, mai anunța interlocutorul nostru, cu un concurs de colinde și tradiții de Crăciun.