La fel ca în anii trecuți, odată cu instalarea caniculei, la Beiuș funcționează un centru de prim ajutor, amenajat, și în această vară, ultracentral, în incinta Muzeului Municipal.

 

După cum anunța dr. Ioana Sferle, medic primar medicină de familie, punctul de prim ajutor de la Muzeul Municipal este deschis „de lunea până vinerea, între orele 10 și 16, dar în acest weekend, deoarece a fost pe cod roșu de caniculă, asistența medicală a fost asigurată și în zilele de sâmbătă și duminică, în același interval orar”.

Dr. Ioana Sferle a mai precizat că „asistența medicală de la punctul de prim ajutor în caz de caniculă este asigurată de personalul cabinetelor medicale școlare din municipiul Beiuș, adică de doi medici și opt asistente”.

Și în acest an, punctul de prim ajutor este dotat cu aparatura medicală necesară investigațiilor legate de problemele de sănătate generate de caniculă – tensiometru, pulsoximetru, precum și cu medicamentele aferente acestui tip de cazuri, plus apă, furnizată de Primărie. Pe de altă parte, dacă depistează probleme de sănătate la unele persoane, cei de la punctul de prim ajutor apelează numărul unic pentru apeluri de urgență 112, ambulanța urmând să preia pacienții respectivi.

Pe de altă parte, cei care au drum în zona centrală a Beiușului pot trece pe la punctul de prim ajutor de la Muzeul Municipal fie și numai pentru a se informa despre metodele de evitare a efectelor nocive ale caniculei, dintre care am reținut: evitarea expunerii prelungite la soare, mai ales între orele 11 și 16, când radiațiile ultraviolete sunt cele mai intense; protejarea împotriva razelor UV, folosind diverse creme cu factor de protecție (SPF) adecvat vârstei; îmbăierea frecventă; hidratarea corespunzătoare, consumând cel puțin 2 litri de apă zilnic; o alimentație sănătoasă, bazată pe mâncăruri proaspete și ușoare, fără prea multe calorii, compuse mai ales din fructe și legume, evitând preparatele fierbinți, grele și grase; purtarea de îmbrăcăminte adecvată regimului termic.