În lipsa unei oferte consistente de activități cu caracter educativ nonformal, lunga vacanță de vară poate deveni plictisitoare pentru mulți copii, mai ales dacă locuiesc în micile orașe ori în mediul rural. Prin urmare, inițiativa celor de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș de a elabora și derula un proiect interdisciplinar, de educație pentru timp liber, este una binevenită pentru sutele de copii cărora le este dedicat.

În perioada 3-7 iulie, la unitatea de învățământ menționată s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Programului județean cu participare internațională „Școala de vară, școală pentru comunitate!”, care a cuprins mai multe activități instructiv-educative cu o tematică variată: sport și mișcare, dezvoltare personală, cultură și tradiții, aprofundarea limbii române, acțiuni outdoor și de recreere. Echipa de proiect a fost compusă din: prof. Daniela Rada, directoarea școlii - responsabil/coordonator, profesorii Rodica Hele și Florin Cata - coordonatori, iar Mariana Pălcuțiu, Manuela Monea și Viviana Nica - membre.

Cât privește grupul țintă, beneficiarii direcți au fost 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” Beiuș, inclusiv cu cerințe educaționale speciale (CES) sau din medii defavorizate, precum și 13 copii și elevi din Ucraina, refugiați la Beiuș, în timp ce printre cei indirecți s-au numărat părinții acestora și 25 de cadre didactice.

Fondurile necesare derulării și finalizării Programului „Școala de vară, școală pentru comunitate!” au fost asigurate de Primăria municipiului Beiuș (4000 de lei) și de sponsorii locali Divingarden și Ety Market. Totodată, la reușita Școlii de vară de la „Gimnazială” au contribuit și următorii parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Municipiului Beiuș, Asociația Orizonturi noi Carpatine (Poroskovo, Ucraina), Asociația Dor de Vatră (Hunedoara), Asociația Avram Iancu Beiuș, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Școala Gimnazială „Georgiu Popa” Câmpani, Școala Gimnazială Nr.1 Mădăras, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, Muzeul Municipal Beiuș, Palatul Copiilor Oradea/Clubul Elevilor Beiuș, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Școala Gimnazială Nr. 1 Călugări, Școala Gimnazială „Viorel Horj” Drăgănești și Școala Gimnazială Nr. 1 Finiș.

Desfășurat pe parcursul a cinci zile, calendarul activităților Școlii de vară a fost următorul:

  • luni, 3 iulie - atelierul de creație „Brățara prieteniei” (artizanat, confecționare de port popular, artă decorativă, pictură, împletit, croșetat), exerciții de dicție și memorizare, „Să cântăm și să dansăm împreună” (karaoke, majorete);
  • marți, 4 iulie - „Sunt diferit!” (consiliere psihopedagogică de grup), activități sportive (fotbal, tenis, volei); 

- miercuri, 5 iulie - olărit și pictură pe lut, vizită la Muzeul Municipal Beiuș;

- joi, 6 iulie - concursul „Talent Show - Stars for a day”, jocuri matematice, proiectul „Amprenta mea în lume” (în parteneriat cu Asociația Maxwell), practici ecologice;

- vineri, 7 iulie - „Micul actor” (spectacol și masă rotundă), „Jurnalul Școlii de vară” (expoziție cu lucrările elevilor), activități cu și pentru părinți, premierea participanților.

La finalul dialogului nostru, prof. Daniela Rada, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” Beiuș, a vorbit despre obiectivele și rezultatele scontate: „Programul «Școala de vară, școală pentru comunitate!» a fost, în primul rând, o modalitate de a oferi copiilor o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanța de vară. Acesta este impactul pe termen scurt și imediat, dar proiectul are și un impact pe termen lung: copiii au învățat jocuri instructiv-recreative la școală, jocuri pe care, de acum, le vor putea organiza singuri. Mai mult, abilitatea de auto-organizare se transferă și asupra altor tipuri de activități, de învățare efectivă, de efectuare a unor sarcini practice sau de lucru în echipă. De asemenea, programul a avut în vedere creșterea încrederii părinților în instituția școlară și o mai mare implicare a acestora în viitoarele activități curriculare și extracurriculare pe care le vom desfășura”.