În anul 2018, Ștefan Ignat, pe atunci Manager-Director General interimar al Operei Naționale București, devenea Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș, între renumitul bariton și lumea culturală locală consolidându-se excelente relații de colaborare, argumente în acest sens fiind repetatele evoluții ale acestuia în fața publicului beiușean sau invitarea artiștilor lirici bihoreni Florina și Florin Mariș-Hinsu de a cânta pe scena operei bucureștene.

Pe linia caldei relații dintre baritonul Ștefan Ignat și beiușeni se înscrie și recentul concert-conferință prezentat de artist la Muzeul Municipal Beiuș, vineri, 26 august. Evenimentul, intitulat „Enescu pe înțelesul tuturor”, a fost organizat de Muzeul Naţional „George Enescu” în parteneriat cu Primăria și Muzeul Municipal Beiuș, conceptul aparținându-i chiar baritonului Ștefan Ignat. Printre cei care au asistat la concert i-am remarcat pe consilierul județean Petru Mlendea, fost edil al urbei, pe prozatorul Iosif Tocoian, secretarul Asociației Culturale „Lioara”, și pe părintele Gavril Popa, secretar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și protopop ortodox de Ardea (Lazio III).

Programul interpretat de baritonul Ștefan Ignat, acompaniat la pian de reputatul pianist Remus Manoleanu, a cuprins fragmente din câteva creații enesciene: opera „Oedipe”, „Sonata pentru pian op. 24 nr. 1 în Fa minor” de George Enescu și „Languir me fais” din ciclul „Șapte cântece pe versuri de Clement Marot” op. 15. În plus, concepția evenimentului a cuprins și momentele de analiză a operei „Oedipe”, pe care Ștefan Ignat le-a oferit publicului beiușean. De altfel, Ștefan Ignat este un specialist în creația enesciană, acesta luându-și doctoratul în muzică, în 2010, cu teza intitulată „Opera Oedipe de George Enescu. O viziune interpretativă”. Mai mult, Ștefan Ignat a fost distins cu mai multe premii pentru interpretarea rolului Oedipe, iar în 2015 publica, la Editura Muzicală, volumul „Oedipe, o viziune interpretativă”.

Despre scopurile evenimentului organizat vineri la Beiuș ne-a vorbit Anca Banda, referent în cadrul Compartimentului de cultură al Primăriei Beiuș:

„Ne-am gândit să oferim tuturor posibilitatea să-l cunoască pe Enescu îndeaproape printr-un concert-conferință, în viziunea baritonului Ștefan Ignat. Am încercat să organizăm acest eveniment cât mai aproape de 19 august - când am aniversat 141 de ani de la nașterea marelui compozitor - și ne bucurăm că publicul a fost foarte deschis, foarte receptiv, doritor de a participa la evenimente de acest gen. Având în vedere că unul dintre organizatorii principali - cei care au făcut proiectul pentru acest concert-conferință aflat la cea de-a 67-a ediție, al 67-lea episod de Enescu și Oedip - este Muzeul Național „George Enescu”, este potrivit cadrul ales, Muzeul Municipal Beiuș, pentru desfășurarea evenimentului, un scop al nostru fiind și acela de a apropia publicul de muzeu, pe lângă acela educativ; dacă tinerii municipiului nostru nu ar avea posibilitatea de a participa la asemenea evenimente, nu ar avea cum să discearnă dacă astfel de manifestări cultural-artistice le sunt pe plac sau nu”.

La final, baritonul Ștefan Ignat și-a exprimat bucuria de a se reîntâlni cu beiușenii iubitori de cultură:

„Mă bucur tare mult că am avut publicul meu drag, la Beiuș! Așa cum am spus, vreau să punem Beiușul pe harta centrelor culturale naționale, prin toate activitățile pe care le facem, prin concerte nu numai de operă, ci și de muzică din folclorul românesc, așa cum am mai organizat aici. Îmi doresc să răspund calității orașului și, poate, să inițiem un festival de operă, un festival mai mare sau unul cu mai multe genuri, nu neapărat numai de operă, care să fie un eveniment de anvergură națională, iar eu sper că, odată cu deschiderea noii case de cultură, vom realiza și acest deziderat. Mă bucur încă o dată că avem public, la fiecare reprezentație am avut public, bineînțeles, cu ajutorul prietenilor noștri de aici, pe care mă bucur să-i văd la activitățile orașului! Este pentru mine o onoare, o fericire și o bucurie să vin la Beiuș și să prezint cele în care cred!”

Cât privește publicul beiușean, acesta, deși în număr restrâns, a apreciat originalitatea și calitatea actului cultural pus în scenă de baritonul Ștefan Ignat.