Beiuş - Ziua Francofoniei, sărbătorită de elevi
La 20 martie, 75 de țări de pe diferite continente celebrează Ziua Internațională a Francofoniei. 20 martie 1970 este ziua în care reprezentanți ai 21 de state și de guverne semnau, la Niamey (Niger), convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică, organizație interguvernamentală la baza căreia stă folosirea limbii franceze.
După aproape trei decenii, în anul 1998, aceasta s-a transformat în Agenția Interguvernamentală a Francofoniei și, din 2005, în Organizația Internațională a Francofoniei. În anul 1991, România a obținut statutul de observator, iar în 1993 țara noastră devine membră cu drepturi depline a Organizației Internaționale a Francofoniei.
Tema Zilei Francofoniei din acest an – „321 de milioane de francofoni, miliarde de conținuturi culturale” – a celebrat creația culturală francofonă și diversitatea acesteia, subliniind necesitatea de a o valoriza în spațiul digital.
Elevii beiușeni au sărbătorit și în acest an Ziua Internațională a Francofoniei. La Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, cei din clasele de gimnaziu au pus în scenă un scurt program artistic prezentat în limba franceză și au realizat o expoziție de desene și machete pe diferite teme legate de cultura franceză, obiectivele istorice și turistice din Paris, moda și fotbalul din Hexagon.
După cum preciza Elisabeta-Monica Buhaș, directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, scopurile manifestărilor dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei au fost cunoașterea de către elevi a specificului țărilor francofone, folosind limba franceză și asimilarea de cunoștințe despre istoria, geografia și cultura acestor țări. Evenimentul de la 29 martie, inclus în proiectul județean „Interculturalitate în Școala Domnească”, a fost coordonat de profesoarele Mariana Pălcuțiu și Elisabeta-Monica Buhaș, membri fiind cadrele didactice de limba franceză și engleză, precum și cele de la învățământul primar în limba maghiară
Despre actualitatea Francofoniei și despre modul în care elevii Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” au marcat această sărbătoare, ne-a vorbit profesoara Corina-Emilia Sabău, coordonatoare pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare:
„Valorile promovate de Francofonie - pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, diversitatea pentru dezvoltare și diversitatea țărilor care au în comun limba franceză - au determinat România să facă parte din Organizația Internațională a Francofoniei, organizație care reunește state și guverne de pe cinci continente. Această afinitate pentru limba franceză este sărbătorită anual, la nivel mondial, prin concursuri, spectacole, expoziții, festivaluri de teatru sau de film, întâlniri literare. Și în școala noastră, Ziua Internațională a Francofoniei a fost marcată, în cadrul proiectului regional «Rendez-vous între culturi», printr-o expoziție de machete reprezentând obiective turistice din țările francofone. Elevii școlii noastre s-au întrecut în inventivitate, realizând aceste machete și punctând obiective turistice din țări precum Franța, Canada, Elveția, Liban, Congo sau Senegal. Expoziția a putut fi admirată în perioada 20-27 martie, iar noi, profesorii catedrei de limba franceză, apreciem toate lucrările expuse și-i felicităm pe elevi pentru implicarea lor. În încheiere, aș adăuga un citat din André Malraux, care spunea: «Francofonia nu este un proiect terminat, ci un combat cultural permanent. O cultură este, înainte de toate, o voință. Cultura nu se moștenește, ci se cucerește. Ceea ce trebuie să ne unească este obiectul acestei cuceriri»”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.