Ziua de duminică, 6 iunie, va rămâne în memoria colectivă a obștii ortodoxe din Beiușele, sătenii de acolo trăind un moment unic: sfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei”.

Biserica filiei Beiușele din cadrul parohiei Curățele este ctitorită în anul 1865, din piatră amestecată cu cărămidă, iar de-a lungul timpului a fost reparată în mai multe rânduri. După cum declara părintele Traian Nojea, parohul locului, ultima reparație capitală a început în urmă cu mai bine de un deceniu: „În anul 2008, s-a început lucrarea de restaurare generală a bisericii, în sensul în care s-a extins, s-a înălțat biserica, au fost construite încă două turle pe lângă cea existentă, a fost pictată în tehnica frescă. În ultimii ani, de când am venit aici, în 2019, au fost finalizate aceste lucrări, biserica a fost împodobită cu toate cele necesare cultului și, iată, acum, prin venirea Preasfințitului nostru părinte Sofronie, episcopul Oradiei, această biserică a primit haina cea nouă a sfințirii sau a târnosirii celei mari a acesteia”. Memoria colectivă reține că lăcașul de cult din Beiușele nu a fost niciodată târnosit, motiv pentru care slujba arhierească săvârșită duminică, 6 iunie, de Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, în fruntea unui sobor din care au făcut parte atât părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, cât și parohul locului, preotul Traian Nojea, constituie un moment istoric pentru întreaga obște ortodoxă a satului. Protopopul ortodox Marian-Vasile Popa a subliniat importanța evenimentului, vorbind despre bucuria pe care credincioșii din Beiușele au trăit-o duminică: „Să fiți bucuroși că v-a ales Dumnezeu colaboratori ai săi, ca voi să-i faceți o casă care acum, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, să fie sfințită, să fie târnosită și în care să respirați, de azi înainte, un aer mult mai curat, care e aerul Duhului Sfânt!”. În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, a evidențiat unicitatea momentului sfințirii unei biserici pentru comunitatea unde aceasta are loc și i-a invitat pe credincioși să se închine la Sfântul Altar, anunțând că acesta adăpostește moaște ale primilor martiri daco-romani, Epictet și Astion din Halmyris (Murighiol, județul Tulcea): „Pentru că sfințirea unei biserici este un moment istoric în viața unei comunități, de aceea și noi am venit cu multă emoție ca să ne rugăm cu toții împreună cu dumneavoastră să se sfințească biserica în care ne aflăm. (...)

Acum, în perioada pascală, aveți șansa unică de a vă închina la un altar proaspăt sfințit, iar sfințirea unei biserici se întâmplă o dată în istoria ei! Dumnezeu să primească rugăciunile, să vă dăruiască tuturor sănătate, bucurie și să dăm slavă Domnului că, în sfârșit, după atâta așteptare, am putut să ne adunăm cu toții laolaltă și să ne bucurăm de evenimentul unic, istoric, în viața comunității noastre de credincioși din Beiușele”. La final, Preasfințitul Părinte Sofronie i-a acordat părintelui Traian Nojea rangul de sachelar pentru rodnica activitate pastoral-misionară desfasurată și pentru strădaniile depuse în vederea refacerii bisericii satului Beiușele. Totodată, ierarhul a acordat diplome de prețuire Consiliului parohiei Curățele, de care ține filia Beiușele, și primarului Teodor Mocioran, ale cărui eforturi în sprijinirea parohiilor de pe raza comunei Curățele sunt cunoscute și apreciate de Eparhia orădeană. La rândul său, primarul Teodor Mocioran i-a dăruit Preasfințitului Episcop Sofronie o frumoasă icoană, semn al prețuirii de care acesta se bucură pentru strădaniile întru întărirea duhovnicească a obștilor românești ortodoxe bihorene.