Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (la 5 ianuarie) și al Munteniei (la 24 ianuarie) a pus bazele viitorului stat național unitar român, care avea să fie desăvârșit prin deciziile luate la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia, în 1918.

 

Ecourile curajoasei decizii a fraților de peste Carpați, care, profitând de ambiguitatea Convenției de la Paris, îl aleseseră pe colonelul Alexandru Ioan Cuza ca domn atât al Moldovei, cât și al Țării Românești, au ajuns până la poalele Apusenilor, o dovadă fiind scrisoarea trimisă jurnalului bucureștean „Naționalul”, la 30 martie 1859, de profesorul Gheorghe Marchișiu, de la gimnaziul vulcanian din Beiuș. Pe lângă descrierea vieții grele a românilor bihoreni și a procesului de deznaționalizare la care aceștia erau supuși prin interdicția folosirii limbii materne și prin lipsirea de drepturi politice, profesorul Gheorghe Marchișiu trimitea și o poezie dedicată Unirii, intitulată „Un glas de peste Carpați”, poezia fiind o mărturie a patriotismului dascălului vulcanist, dar și a atmosferei unioniste în care se forma tineretul român de la liceul beiușean.

Joi, 24 Ianuarie, la 160 de ani de la Unirea Principatelor, beiușenii au participat la festivitatea aniversară organizată de Consiliul Local, Primăria și Casa de Cultură Beiuș. Prima parte a manifestărilor a avut loc la Sala Mare a Primăriei, acolo unde participanții au asistat la ceremoniile religioase oficiate, pe rând, de preoții ortodocși și greco-catolici, la discursurile ținute de profesorul Cristian-Remus Țoța și primarul Petru Mlendea-Căluș, precum și la un reușit spectacol artistic. Pe scenă au urcat ansamblurile folclorice „Caraș” din Grădinari (județul Caraș-Severin) și „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, precum și interpreții de muzică populară Florin Mariș-Hinsu, Leontin Ciucur și Mioara Velicu.

Cea de-a doua parte a manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor s-a desfășurat la Monumentul Martirilor Bihorului – Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș și a cuprins depunerea de coroane și tradiționala Horă a Unirii.