Conform unei tradiții centenare, de Înălțarea Domnului, românii prăznuiesc și Ziua Eroilor. La Beiuș, manifestarea dedicată acestei importante sărbători a început la ora douăsprezece, când au fost trase clopotele bisericilor din urbe, în memoria celor care au dat jertfa supremă, pe câmpurile de bătălie, pentru gloria eternă a nebiruitului nostru Tricolor.

Ceremonia de la Monumentul din Cimitirul Eroilor, a început cu intonarea Imnului național, după care clerici aparținând cultelor ortodox și greco-catolic au oficiat serviciul religios în memoria ostașilor căzuți pentru apărarea patriei și a valorilor care stau la temelia statului național unitar român.

La eveniment au participat viceprimarul Dragoș Balog și unii dintre consilierii locali, Speranța Samuilă, văduva sublocotenentului post-mortem Mihail-Anton Samuilă, comandantul Unității Militare Beiuș căpitan Ioan Pașcu, comisarul Traian Sabău, comandantul Poliției Beiuș, locotenent-colonelul Mihai Smeu, comandantul Detașamentului de Jandarmi Beiuș, maiorul Alin Stanciu și sublocotenentul Flaviu Man, comandantul, respectiv adjunctul comandantului Secției de Pompieri Beiuș, plutonierul adjutant Olimpiu Petruse, șeful Postului de jandarmi montan Padiș, alte cadre militare active, în rezervă și retragere, printre care foști camarazi de-ai Eroului din Afganistan Mihail-Anton Samuilă și reprezentanții Subfilialei Beiuș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în frunte cu președintele acesteia, maistrul militar principal în rezervă Tăsică Bursașiu, conducători de instituții, directori, profesori și elevi ai școlilor beiușene.

Ceremonia comemorativă a continuat cu câteva discursuri, primul fiind rostit de colonelul în rezervă Ioan Ojică, care a descris eroismul luptătorilor care, în cel de-al Doilea Război Mondial, au apărat Beiușul, de la vânătorii de munte până la voluntarii din Batalionul fix „Codru”. Distinsul vorbitor a emoționat asistența evocând trei figuri eroice care au avut legătură cu evenimentele de acum opt decenii: generalul Leonard Mociulschi, comandantul Grupului „Crișuri”, locotenent-colonelul Nicolae Cristescu, comandantul Batalionului 11 Vânători, înhumat în Cimitirul Eroilor de la Beiuș și căpitanul Ioan Bala, comandantul Companiei Cercetare din Batalionul 6 Vânători, erou care, după capturarea de către inamic, a fost bătut cu bestialitate și legat de turela unui tanc ce s-a deplasat pe străzile Beiușului, cu scopul de a-i terifia pe locuitorii urbei.

Profesorul de istorie Dan Ispas a prezentat câteva dintre momentele care, în perioada interbelică, la fel ca în Franța sau Marea Britanie, aliatele noastre tradiționale, au jalonat instituirea cultului eroilor. Dan Ispas a precizat că formele de manifestare a recunoștinței față de jertfa Eroilor Neamului propuse de stat și de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” sunt cu atât mai necesare cu cât distanțarea cronologică de momentele de beligeranță care au generat actele de eroism ale înaintașilor noștri face tot mai dificilă fixarea și asumarea acestora în memoria colectivă.

Viceprimarul Dragoș Balog a subliniat nevoia de a ne cinsti eroii, mai ales în actualul context din Ucraina, care ne arată ororile războiului:

„Marcăm azi, 2 Iunie, o zi cu dublă semnificație pentru noi, românii: Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos și Ziua Eroilor. Este ziua în care cu toții cinstim eroii, ostașii și luptătorii căzuți pe câmpurile de bătălie pentru libertatea și independența României.

Cu emoționantă încărcătură, ziua aceasta marchează recunoștința datorată eroilor de ieri și de azi. Bătăile clopotelor ce au răsunat în fiecare biserică semnifică jertfa lor pentru popor, credință și țară, pentru întregirea neamului, unitate și demnitate. Le datorăm, de asemenea, neuitarea, pentru că un popor care nu-și aduce aminte de trecut nu are nici viitor!”

La finalul festivității, oficialitățile au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Români și la mormântul sublocotenentului post-mortem Mihail-Anton Samuilă, iar elevii au presărat flori pe mormintele celor ce-și dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor de la Beiuș.