Cu ocazia centenarului Liceului Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș˝, istoricul Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, a anunțat că, la propunerea Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, Prezidiul Academiei Române a decis să acorde cercetătorului beiușean Ioan Degău diploma ˝Distincția culturală˝:

„Toamna, Prezidiul Academiei Române acordă, de foarte multă vreme, premii, premii pentru cărți din toate domeniile, apărute cu doi ani anterior și premii pentru personalități și instituții care s-au remarcat în promovarea valorilor pentru care militează și Academia Română din 1866 încoace.

La cea mai recentă ședință a Prezidiului Academiei Române, la propunerea Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, s-a luat în dezbatere, alături de multe alte zeci de propuneri, acordarea unei distincții din partea Academiei Române pentru o personalitate a Țării Binșului, a Bihorului și a României, o personalitate care nu este nici istoric, nu este nici etnolog, nici antropolog, este o persoană care, însă, a promovat cu onestitate, cu responsabilitate, cunoașterea trecutului acestei zone, a sprijinit, scriind singur, în colaborare sau susținând financiar, zeci de lucrări, aproape cincizeci, care vizează restituirea istoriei acestor locuri.

De aceea, Prezidiul a selectat, repet, și regula este ca în decembrie, la ultima Adunare Generală a Academiei Române, în Aula Academiei Române și în prezența tuturor membrilor Academiei Române și a unor invitați, să se decerneze aceste diplome. Sunt două diplome: ˝Distincția culturală˝ și ˝Meritul academic˝, alături de premiile pentru cărțile selectate, într-o ceremonie frumoasă, care înnobilează deopotrivă instituția noastră, a Academiei, dar și personalitățile, autorii și instituțiile care, repet, au făcut câte ceva pentru promovarea acelor valori pentru care luptă și Academia Română.

Dați-mi voie să dau citire acestei hotărâri a Prezidiului Academiei Române:

«Diplomă Distincția culturală se conferă domnului ec. Ioan Degău pentru cercetarea și valorificarea moștenirii istorice și culturale a Țării Beiușului și pentru sprijinirea constantă a multor programe și inițiative ale Academiei Române în regiunile de nord-vest ale țării. Semnează președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop»˝.

Vizibil emoționat, Ioan Degău a mulțumit pentru această recunoaștere a eforturilor sale pe tărâmul cercetării, precizând că este cea mai importantă distincție primită până acum:

„La cei 85 de ani ai mei, trăiesc un moment cu totul special. Acordarea de către Academia Română a Diplomei «Distincția culturală» mă onorează în mod deosebit. Este cea mai înaltă distincție pe care am primit-o în întreaga mea activitate.

Țin să mulțumesc, cu toată căldura sufletului, domnului acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, domnului prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, cel mai înalt for științific și cultural al țării, pentru această recunoaștere a muncii mele, pentru gândurile alese pe care mi le-au transmis, pentru îndemnul de a realiza cartea dedicată centenarului acestei emblematice școli a învățământului pedagogic românesc (Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ Beiuș – n.n.).

La ceas aniversar, contribuția mea este acest studiu monografic, care este o oglindă a frământatei istorii a Școlii Normale, a împlinirilor ei în timp. Le sunt recunoscător tuturor celor care au contribuit la realizarea cărții˝.

Pe de altă parte, despre ultima realizare editorială a lui Ioan Degău – monografia „Școala Normală din Beiuș, deziderat și împliniri˝, al cărui coordonator este – au vorbit primarul Gabriel Popa, care și-a exprimat aprecierea pentru implicarea acestuia ˝în coordonarea și finanțarea studiului monografic dedicat centenarului Școlii Normale˝, precum și cercetătorul Vasile Todinca de la Muzeul Țării Crișurilor, care a subliniat că monografia Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ „vorbește pilduitor despre mecenatul domnului Ioan Degău, care a semnat treisprezece cărți de autor, alte treizeci elaborate împreună cu colaboratori de certă autoritate, coordonându-le și finanțându-le aparițiile lor˝.