Dacă până acum satul Briheni, aparținător comunei Lunca, era cunoscut datorită „Festivalului plăcintelor”, iată, din acest an, la Briheni se va organiza, în premieră, la sfârșitul acestei săptămâni, „Festivalul păstrăvului”.

Așezat într-un loc mirific, înconjurat de munți împăduriți, situat la limita dintre județele Bihor și Arad, atestat încă din anul 1588, în satul Briheni trăiesc aproximativ 300 de suflete, care dovedesc din plin, cu orice ocazie, ospitalitatea poporului nostru. Renumit până acum pentru „Festivalul plăcintelor”, organizat anual la inițiativa părintelui paroh Daniel-Călin Pădurean, iată, din acest an, pe agenda satului Briheni se va mai adăuga un eveniment, „Festivalul păstrăvului”. Evenimentul organizat de familia Marius și Simona Jidoi, împreună cu cei doi fii, George și Ștefan, va avea continuitate dacă punem în balanță seriozitatea organizatorilor, care au amenajat la intrarea în sat o locație ce constituie o adevărată bijuterie unde oaspeții pot petrece clipe de neuitat în mijlocul naturii.
Dacă pe perioada Campionatului European de fotbal iubitorii sportului rege au putut viziona meciurile pe un ecran uriaș, acum familia Jidoi va organiza „Festivalul păstrăvului” ce se va derula pe perioada a trei zile, 9-11 august, în care cei prezenți vor fi răsfățați cu o serie de specialități culinare – păstrăv la grătar cu bulz sau cartofi prăjiți, burgerii de păstrăv, porc sau ied, precum și delicioasa slănină picurată pe pâine proaspătă coaptă în cuptor cu lemne, la loc de cinste fiind, evident, și renumitele plăcinte tradiționale de pe aceste meleaguri –, dar și cu un program diversificat care va satisface toate gusturile. Astfel, vineri, 9 august, de la ora 21.00, va avea loc o proiecție, în aer liber, a filmului „Tatăl risiptor”, producție România 1976, în timp ce sâmbătă va fi o petrecere în aer liber cu program de karaoke, cu „DJ.Ovi”. Duminică, de la ora 16.00, pe scena special amenajată, va avea loc un superb spectacol de muzică populară, prezentat de Anca Banda, în care își vor da concursul Zian Frenț, Adelina Haidu, Alexia Pășcuț, Renata Magda, David Suciu, Giulia Clop, Giulia David, George Jidoi, Anca Banda, Mădălina Antoni, Aurica Vaida, Cristina Bradea, Narcisa Szoros, Lavinia Erdes, Bianca Popa, Remus Bondar, Ciprian Mocan, Andrei Corb și Ansamblul „Crăișorii Șteiului”. Cu siguranță la organizarea acestui festival o importantă influență a avut fiul familiei Jidoi, George, viitor student la Facultatea de Muzică din Timișoara, unde a intrat cu 9,81, fiind, de altfel, pe primul loc. George a absolvit anul acesta Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, fiind un elev model atât în școală, cât și în afara ei, iar în ceea ce privește șlefuirea vocii lui, un merit deosebit îl are Anca Banda, coordonatoarea Ansamblului „Muguri și Mlădițe de Tezaur” Beiuș, care s-a ocupat de George o bună bucată de timp, prevăzându-i o carieră strălucită. Așadar, la sfârșitul acestei săptămâni, iubitorii naturii, a specialtăților culinare, dar și a floclorului vor avea ca punct de întâlnire Păstrăvăria Briheni, unde se vor putea delecta pe parcursul a trei zile la „Festivalul păstrăvului”.