Căbești - SculptFEST: La finele taberei de artă plastică
Tabăra Națională de Sculptură „Între teluric și celest”, organizată de Asociația Orizont Verde, cu susținere și finanțare din partea Ministerului Culturii, a Primăriei și Consiliului Local Căbești, s-a desfășurat în perioada 29 iulie-7 august și s-a materializat prin amenajarea unei expoziții artistice permanente, pe Valea Roșiei.
Sâmbătă, 6 august, a avut loc vernisajul celor zece lucrări, realizate de tot atâția plasticieni din întreaga țară: Șerban Alexiu (din Ploiești), Dafina Bușu (Oradea), Dan Daniel (Roșia), Cătălin Iagăr și Sorina Iagăr, ambii din Beiuș, Mircea Niță și Alexandra Niță-Pălcău, din Cluj-Napoca, Eugen Petri (Ploiești), Marcel Slezinger (Oradea) și Angela Szabo (Roșia). Evenimentul a fost pigmentat cu un scurt program folcloric oferit de câțiva elevi ai școlii gimnaziale din Căbești, coordonați de profesorul Gheorghe David.
În seara aceleiași zile, a început SculptFEST, moment care a marcat finalizarea taberei de artă plastică menționate. În deschiderea evenimentului, au fost prezentați publicului și premiați de organizatori cei zece sculptori ale căror creații îmbogățesc de-acum patrimoniul cultural material al comunei Căbești.
În așteptarea muzicii de calitate, miile de participanți la SculptFEST au avut parte de o zonă de food court, tarabe comerciale, animații pentru copii și, firește, expoziții artistice.
Seara, pe scena festivalului din Valea Dâlbii au urcat două dintre cele mai în vogă trupe autohtone: Iarba Fiarelor și Subcarpați. Atmosfera a devenit repede incendiară, publicul, format mai ales din tineri, cântând împreună cu idolii lor melodiile acestora.
După concert, le-am cerut soliștilor celor două trupe de top din showbiz-ul românesc să ne spună părerea despre cea dintâi ediție a festivalului de la Căbești.
Cristian Chiriac (Iarba Fiarelor) a salutat ideea combinării celor două evenimente culturale, Tabăra Națională de Sculptură „Între teluric și celest˝ și SculptFEST, dându-se astfel ocazia unor artiști din domenii diferite să performeze împreună. Cât despre atmosferă, solistul spunea că a fost „un public minunat, un public sincer˝.
La rândul lui, Marius-Andrei Alexe (Bean MC), solistul și fondatorul trupei Subcarpați, a declarat că a fost o seară excelentă și că nu se aștepta la un public atât de numeros. În plus, Bean MC a subliniat că i-a făcut plăcere să urce pe scena Sculpt FEST, deoarece „este genul de concert cu care trupa Subcarpați se potrivește foarte bine, publicul, comunitatea noastră, este lângă trupă, cântăm împreună, la trei, patru metri unii de alții˝.
Chiar dacă vremea nefavorabilă i-a obligat să anuleze evenimentele programate pentru duminică, organizatorii proiectului care a cuprins Tabăra Națională de Sculptură „Între teluric și celest˝ și SculptFEST consideră că prima ediție a acestuia este o reușită.
„Concluzia va fi trasă de toți cei care vor vizita parcul de sculpturi de pe Valea Roșiei. Sunt foarte încântat de ceea ce a ieșit, de lucrările de acolo, care au schimbat fața Căbeștilor. Ideea este ca în fiecare an să se adauge câte zece lucrări și să devină un spațiu artistic de amploare.
Cât despre SculptFEST, care începe acum, după cum se vede, a adunat multă lume, cu toate că este la prima ediție, ceea ce înseamnă că am găsit ceva pe placul publicului și sper să continuăm tot așa an de an”, ne-a declarat Dezideriu Szabo, Asociația Orizont Verde.
„Tabăra și festivalul au fost un succes, pentru mine, audiența a fost peste așteptări. Am adunat peste patru mii de oameni; nu mă așteptam la această afluență de public, ținând cont că populația comunei noastre este de 1.700 de persoane.
Scopul organizării acestor evenimente a fost punerea în valoare a cadrului natural și creșterea potențialului turistic al comunei noastre”, a declarat Corina Ene, primărița comunei Căbești.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.