În perioada 25 iulie - 19 august, publicul meloman din șapte orașe transilvane - Blaj, Zalău, Beiuș, Turda, Bistrița, Baia Mare și Reghin - are ocazia parcurgerii unui periplu muzical alături de un grup instrumental interetnic format atât din muzicieni reprezentativi, cât și din tineri talentați aflați la începutul carierei.

Proiectul, intitulat E.M.E.R.I.T., este organizat de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, concepția artistică și coordonarea proiectului aparținându-i dirijorului Cristian Sandu, conferențiar universitar în cadrul instituției de învățământ superior menționate.

Plecând de la interculturalitatea specifică spațiului românesc, în general și celui transilvan, în special, organizatorii propun un colaj de fragmente muzicale instrumentale extrase atât din creația unor muzicieni consacrați precum Ioan Căianu, Constantin Silvestri, Béla Bartók, Zoltán Kodály, Max Eisikovits, Johann Sartorius, Jaromír Vejvoda, Komitas Vardapet cât și din cea folclorică.

Miercuri, 27 iulie, proiectul „Emerit” a fost prezentat și beiușenilor, care, seara, de la ora 19.00, s-au strâns în Parcul „Mihai Eminescu”, care, după cum promitea, cu ocazia Zilei Iei, Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, a devenit locul obișnuit pentru spectacolele în aer liber oferite locuitorilor urbei de pe Crișul Negru.

Detalii despre evenimentul cultural-artistic marca „Emerit” am primit chiar de la coordonatorul acestuia, dirijorul și universitarul clujean Cristian Sandu:

„Ne bucurăm să fim în Țara Beiușului, cu programul Academiei Naționale de Muzică «Gheorghe Dima» E.M.E.R.I.T., un titlu care este, de fapt, un acronim pornit de la cuvintele «etnie», «muzică», «exprimare», «regional», «incluziune» și «Transilvania». Programul s-a oprit asupra materialului muzical al unui număr de șapte etnii - armeană, evreiască, germană, maghiară, romă, română și slovacă - pentru că împărțim un teritoriu în Transilvania, un teritoriu binecuvântat în care, cu adevărat, culturile noastre interferează și la nivel de tradiții, la nivel de cutume, la nivel de obiceiuri, și atunci, e foarte important ca din când în când să ne afirmăm, cu drag și cu dragoste, identitatea noastră, a tuturor celor care împărțim acest spațiu frumos. Vă invit, deci, la un eveniment absolut deosebit, cu multă muzică frumoasă, unde sunt sigur că ne vom simți extraordinar de bine împreună! Acesta este, de altfel, cuvântul care caracterizează vibrația proiectului nostru: «împreună»!”.

Dacă numărul etniilor a căror muzică face obiectul concertului „Emerit” este șapte, iar al orașelor de pe itinerariul acestuia la fel, și grupul instrumental care-l pune în scenă este compus tot din șapte muzicieni: Cornel Bucșa (vioară), Cristina-Ioana Cosma (vioară), Filip Forna (violă), Iancu Pop (contrabas), Albert Gábor Balázs (acordeon), Ștefan Székely (flaut) și Marin Moisei (clarinet).

Prezent la eveniment, Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș, i-a felicitat pe organizatori și a subliniat importanța interculturalității în această parte de țară:

„Mă bucur de acest proiect în care suntem parteneri, mă bucur că ne unește Transilvania, ne unește în muzică! Ce poate fi mai frumos decât să ne întâlnim la un spectacol în aer liber alături de o orchestră minunată, motiv pentru care țin să-i mulțumesc domnului Cristian Sandu și colegilor săi, pentru că împreună, în acest proiect, trecem peste granițe, hotare de județe, dar, mai mult de atât, peste granițe de etnie!”.

La final, referentul cultural Anca Banda a mulțumit oaspeților clujeni pentru regalul muzical și a promis că astfel de evenimente culturale vor mai avea loc în acest an, la Beiuș: „Sunt încântată și onorată să avem oaspeți dragi sufletului nostru! Prin proiectul E.M.E.R.I.T. sunt alături de noi, la Beiuș, profesori și studenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima˝ din Cluj-Napoca. Ne-au adus surprize muzicale frumoase, drept pentru care, datoria noastră de gazde este de a le mulțumi, cu speranța că și de acum înainte vom avea colaborări la fel de frumoase”.