1 Decembrie 2019 va deveni, cu siguranță, o zi istorică din viața satului bihorean Călugări, una cu triplă semnificație, deoarece, într-un cadru de reală sărbătoare, sătenii au sărbătorit Ziua Națională, dar au și participat la lansarea monografiei „Călugări, satul dintre Ponoare”, fapt ce s-a constituit și într-o zi de întâlnire a fiilor satului.

Căminul Cultural din satul Călugări a fost, duminică, 1 Decembrie, de la ora 13.00, gazda unor evenimente care vor rămâne întipărite pentru totdeauna în memoria localnicilor, cât și a numeroșilor invitați, datorită fiului satului Călugări, notarul și publicistul Iosif Tocoian, născut la 23 august 1954, care a lansat studiul monografic „Călugări, satul dintre Ponoare”. În calitate și de moderator al evenimetului, Iosif Tocoian a fost la mare înălțime pe toată durata desfășurării acestei deosebite manifestări, care a debutat cu intonarea Imnului Național, dar și cu o scurtă rugăciune, după care primarul comunei Cărpinet, Petru Daniel Curta, a ținut o alocuțiune în care a evocat evenimentele de la 1 Decembrie 1918, specificând, printre altele, că în acea istorică zi, la Alba Iulia au fost prezenți și trei locuitori din satul Călugări - preotul Aurel Florea, Pavel Matiuța a Petri şi Ion Tocoian, care au trăit clipe înălțătoare alături de ceilalți participanți.

O carte cu și pentru săteni

„Călugări, satul dintre Ponoare”, apărut la editura orădeană „Primus”, este un studiu monografic, fiind opera unui numeros colectiv de cercetători și fii ai satului, format din Ana Ilea, Vasile Todinca, Andrei Indrieș, Mircea Matiuța, Darius-Ionuț Codău, Florian Roman și regretații Ioan Tocoian și Mircea Matiuța. Studiul monografic „Călugări, satul dintre Ponoare”, coordonator Iosif Tocoian, cuprinde 463 de pagini, fiind structurat în șapte capitole: Capitolul I - Geografia localității Călugări, repere esențiale (Andrei Indrieș, Iosif Matiuța); Capitolul II - Istoria satului (Ana Ilea, Darius-Ionuţ Codău); Capitolul III - Viața spirituală a satului (preot Florian Roman); Capitolul IV - Mănăstirea Izbuc (Ioan Tocoian); Capitolul V - Școala (prof. Mircea Matiuța); Capitolul VI - Aspecte ale culturii materiale și spirituale din satul Călugări (Vasile Todinca); Capitolul VII – Onomastica şi toponimele (Mircea Matiuţa) - fiind o carte cu și pentru sătenii acestui mirific sat bihorean. „La insistențele fiicei mele, Diana, am început să caut rădăcinile din satul natal Călugări, numit pe vremea regimului comunist Ponoarele. Nu știu cine i-a pus numele Ponoarele, dar e clar că avea cunoștință despre toponimele împrejurimilor satului”, au fost primele cuvinte ale fiului satului, Iosif Tocoian, care, alături de un colectiv deosebit de valoros, a reușit, într-o zi cu mare semnificație istorică a poporului român, să lanseze și să ofere, în mod gratuit, câte un exemplar fiecărei familii de localnici. Au mai luat cuvântul, cu referire la documentarea făcută și munca depusă, Ana Ilea, Vasile Todinca, preotul Florian Roman, dar și fiul satului profesorul Mircea Matiuța, un om de o valoare excepțională, care a afirmat: „Pot afirma, fără teama de a greși, că din fiecare casă a satului nostru avem câte un absolvent de învățământ superior, care s-a specializat în diferite profesii, cum ar fi medic, inginer, doctor, profesor, ca să enumăr doar câteva. Evident, școala, ca și biserica, a avut și are un rol esențial în viața satului”.

Întâlnirea fiilor satului

O zi parcă predestinată unei sărbători s-a dovedit a fi ziua de duminică, când și soarele a avut o strălucire mai aparte, dorind și el să fie „martorul” bucuriei celor care și-au dat ca punct de întâlnire satul Călugări, unde, pe parcursul a aproape patru ore, cu toții au simțit și trăit românește, bucurându-se împreună. Pe lângă sărbătorirea Zilei Naționale, a lansării studiului monografic „Călugări, satul dintre Ponoare”, această zi binecuvântată de Dumnezeu s-a constituit și într-o zi de întâlnire a fiilor satului. Precedenta întâlnire a fiilor satului într-un mod organizat a mai avut loc la 7 august 1988, prilejuită de sărbătorirea a 400 de ani de atestare documentară a localității Călugări (fostă Ponoarele). Majoritatea, cu „ghiocei” la tâmple, au trăit plini de emoție revederea după ani și ani, la care, în satul natal, au revenit cu multă plăcere, iar după „recunoașterea” protocolară, discuțiile s-au înfiripat extrem de repede, cu toții depănându-și amintirile trăite împreună. Au sosit „călugărani” de pe aproape tot întinsul țării, dar și dincolo de hotarele ei, unde își duc traiul, dar și de peste ocean, în prezența lui Ioan Matiuța, stabilit în SUA. Organizatorii acestui eveniment, cu Iosif Tocoian și Mircea Matiuța în prim plan, nu au lăsat nimic la voia întâmplării, iar după ce au distribuit, în  mod gratuit, cartea mult așteptată, au invitat atât localnicii, cât și musafirii, la o masă festivă unde s-au legat prietenii care, cu siguranță, vor dăinui în timp.