Într-o lume agitată, unde viteza atinge cote amețitoare, iar timpul nu mai poate fi stăpânit, iată, se mai găsesc oameni care doresc ca timpul să „stagneze” spre binele semenilor lor, un timp care să aparțină tuturor și în care sănătatea să fie pusă la loc de cinste.

Născută pe meleaguri bihorene, în comuna Câmpani, Anca Ienin, numele de fată fiind Tuduce, și-a găsit rostul, ca mulți tineri de altfel, pe alte meleaguri decât cele natale, mai precis pe cele bănățene, la Timișoara, însă după propria ei afirmație „glia nu se poate uita niciodată” și de câte ori revine acasă, indiferent de evenimente, simte o bucurie aparte pentru „ulița” pe care se juca copil fiind, dar mai ales la întâlnirile cu vecinii, cărora le poartă un respect deosebit. În ultima perioadă având două evenimente foarte triste în familie, decesul părinților, revenirea acasă a avut alte „nuanțe”, cele ale tristeții, dar și așa a avut tăria de a socializa cu consătenii ei, dorind să afle câte ceva despre fiecare, însă, din păcate, dezamăgirea i-a fost foarte mare. 

„Prea mulți suferinzi pe ulița mea”

„În urmă cu nu foarte mult timp, am avut parastasul mamei mele, în localitatea natală din Bihor și, cum e obiceiul pe la noi, se pregătesc diverse preparate în memoria celui decedat, în cazul acesta mama mea. Există o aplecare exagerată spre mâncare… multă mâncare… prăjituri și plăcintă. Prăjituri cât mai dulci cu putință… dacă nu e suficient de dulce prăjitura e semn ori de „sărăcie” ori de „zgârcenie”. Momentul în care lumea din sat se adună în memoria celei plecate e unul frumos, e un moment de conectare. Dar cum eu mă văd rar cu majoritatea oamenilor când îi întrebam ce mai fac, ce crezi că răspuns primeam? - Nu prea bine…! Am diabet, tensiune şi parcă toate mă dor! Am observat o tristețe în privire, corpul aplecat și parcă îmbătrânit accelerat! În acest context doar am ascultat. De ce? Că doar puteam să ofer atâtea soluții…!. Da, dar...un mare dar! … Soluțiile pe care eu le am nu ar fi fost pe placul lor și în același timp nu sunt nici ușoare. Ce să le spun…?…să nu mai consume atât de multe prăjituri, atât de multă plăcintă și să nu mai cumpere pâinea aceea imensă albă şi pufoasă! Că toate astea le mențin un proces inflamator în corp și că există o strânsă legătură între bolile pe care le au și ceea ce mănâncă zi de zi! Viața la sat nu mai e demult viața de altădată… cred că sunt tot mai puține locuri unde să nu fi ajuns un minimarket care să modifice alimentația țăranului de altădată și automat să influențeze starea de sănătate a acestuia. Ar mai fi multe de spus, dar deocamdată mă opresc aici. Cred doar că nu este normal și nici firesc ca diabetul, hipertensiunea și alte boli cronice, să fi intrat în fiecare casă… cel puțin în fiecare casă de pe „Ulița mea”. Dar aceste gânduri m-au tot frământat...! Într-o lume în care starea de boală a devenit o „normalitate”, este timpul să schimbăm paradigma și să aducem sănătatea în prim-plan. Eu, Anca Ienin, împreună cu soțul meu, Adrian, ambii farmaciști fiind, nu putem să stăm și să nu facem nimic, astfel că ne-am decis să facem ceea ce noi considerăm… o mare nebunie, să organizăm o conferință despre sănătate, stil de viață sănătos, obiceiuri sănătoase și prevenția celor mai frecvente boli chiar la mine în sat. Da, puteam să o facem în Timișoara, Cluj, Sibiu, București, Oradea sau în oricare mare oraș foarte ușor, dar vreau să o facem la mine în sat. Simt că este darul și contribuția pe care este nevoie să o aduc satului natal”, sunt cuvintele farmacistei Anca Ienin care dorește să vină cu „ cărțile deschise”, cu un limbaj simplu pe înțelesul tuturor și să le spună doar că există și o altă cale, nu doar cea a bolii, întărind că „nu sunt idei revoluționare despre cum putem transforma obiceiurile noastre, dar pot crea o revoluție în sănătatea oamenilor”.

Un dar pentru comunitate

Așadar, înarmată cu multă ambiție, pasiune, dar mai ales dragoste pentru locurile natale Anca Ienin a hotărât să organizeze o conferință pe teme medicale, cu intrarea gratuită, în comuna natală, Câmpani, eveniment ce va avea loc duminică 24 septembrie, ora 16.00, la Căminul Cultural „Sofia Popa” Câmpani, iar pentru că nu lasă nici un amănunt la voia întâmplării a invitat pe post de moderator pe Mihaela Tatu, un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu siguranță că drumurile localnicilor pe care îi interesează propria sănătate vor avea ca punct comun căminul din localitate în acea zi, unde sunt așteptați, de altfel, și alți doritori de a se documenta pe subiecte cum ar fi: prevenția bolilor cronice; degradarea obiceiurilor alimentare; reguli de bază în nutriție; alimentația bazată pe plante; porțiile și frecvența meselor; importanța apei; gestionarea stresului; abordarea individualizată; o comunitate sănătoasă. A veni în satul natal în alte împrejurări decât cele de până acum Anca consideră că: „această conferință este mai mult decât un eveniment, este un dar pe care simt că vreau să-l fac pentru satul meu natal”.