Localnici şi invitaţi l-au omagiat din nou pe Iuliu Maniu, în satul său natal, la comemorarea trecerii sale în nefiinţă. Decedat în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei pe 5 februarie 1953 şi îngropat într-un loc nemarcat şi nedesoperit nici până astăzi, Iuliu Maniu a rămas ca o icoană în conştiinţa consătenilor săi, care, an de an, în februarie, îi cinstesc memoria.

Duminică, 7 februarie, în ambele biserici ale satului, ortodoxă şi greco-catolică, s-au rostit rugăciuni şi s-au făcut parastase pentru sufletul lui Iuliu Maniu şi al familiei sale greu încercate. Evenimentele comemorative s-au concentrat la bisericuţa greco-catolică ridicată pe fostul teren donat de familia Maniu comunităţii locale, unde în perioada interbelică marele om politic a finanţat construirea unei şcoli. Intenţia lui era ca în apropiere să ridice şi o biserică, dar vremurile nu au mai avut răbdare. Integru şi cu principii morale înalte, fundamentate pe convingerile sale creştine puternice, Iuliu Maniu s-a comportat exemplar în politică, a servit statul şi poporul român până la jertfa supremă. Nu a admis tirania şi a apărat democraţia şi libertatea, preferând să moară în puşcărie. A murit sărac, iar puţina sa avere - o casă şi câteva hectare de teren - le-a donat comunităţii locale din Bădăcin şi Episcopiei greco-catolice din Oradea. Un gest pe care politicienii de azi l-ar considera de-a dreptul deplasat şi scandalos.

După slujba religioasă şi parastasul de la biserica greco-catolică - la care a participat şi corul bisericii din Ieud (Maramureş) - invitaţii au vizitat muzeul aflat la demisolul bisericii. Aici s-a derulat şi simpozionul "Salvaţi Istoria Naţională! Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!" Au prezentat comunicări dr. Marin Pop - "Corneliu Coposu despre oratorul Iuliu Maniu" şi dr. Dan Deac - "Împăratul Caracalla la Porolissum și inscripția romană de la Bădăcin". Această inscripţie pe o placă de calcar a fost recent adusă la lumină în procesul de reabilitare a casei, după ce în perioada comunistă inscripţia fusese acoperită cu var. Placa respectivă a fost descoperită de nişte ţărani români în perioada interbelică în apropierea castrului roman de la Porolissum şi donată lui Iuliu Maniu, care a dispus încastrarea ei într-unul din peretele casei.

Daniel Săuca, directorul Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, a prezentat apoi a doua ediţie a "Monografiei satului Bădăcin şi a familiei Maniu", adăugită şi revizuită, avându-l ca autor pe preotul Cristian Borz.

"O nouă ediţie a «Monografiei satului Bădăcin şi a familiei Maniu» se impunea nu doar din pricina epuizării primei ediţii, ci şi din alte considerente. (...) Am dorit să le ofer cititorilor nu doar o retipărire, ci o lucrare mai bine întocmită şi completată. Fac precizarea că în această ediţie s-au introdus unele subcapitole şi capitole noi, iar altele sunt înlocuite într-o formă mai bună. Menţionez că la Anexe apar noi documente, scrisori, diplome, fotografii, note, informaţii etc. De asemenea, ilustraţia a fost completată şi ea, iar bibliografia a fost îmbogăţită cu noi lucrări. (...) Sper ca noua ediţie, revăzută şi adăugită va fi de folos tuturor celor interesaţi de istoria satului Bădăcin, precum şi de cea a familiei care l-a dat României pe unul dintre cei mai mari oameni de stat, Iuliu Maniu", a spus Cristian Borz.

Manifestările zilei au continuat la Căminul Cultural unde s-a desfăşurat un program artistic. Protagonişti au fost Grupul folcloric din Ieud (Maramureş), Corul "Dealul Ţarinei" din Bădăcin (coordonator Florica Man), un grup folk (Dionis Oros, Eduard Man şi ing. Teodor Pocola) şi elevii Şcolii "Iuliu Maniu" Bădăcin (coordonator prof. Maria Borz).

În faţa unei săli arhipline, preotul Cristian Borz a prezentat apoi stadiul actual al proiectului de reabilitare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu". Astfel, la un an de la lansarea campaniei au apărut peste 60 de articole în diferite publicaţii locale şi naţionale, au fost 21 de apariţii în ştiri şi reportaje la diferite televiziuni. În urma campaniei publice românii din ţară şi străinătate au donat 70.000 de lei, din care s-a finanţat consolidarea fundaţiei (64.574,17 lei). Lucrarea s-a dovedit providenţială, deoarece orice întârziere ar fi dus la prăbuşirea casei. De asemenea, din fondurile strânse s-a branşat imobilul la reţeaua electrică (3.300 lei).

"Le mulţumim celor care au donat bani, orice bănuţ contează" a spus preotul Cristian Borz, iniţiatorul campaniei publice. El a subliniat că dacă anul 2015 a fost al oamenilor simpli, aceştia fiind cei care au donat bani, se aşteaptă ca 2016 să fie anul instituţiilor publice. De reţinut că doar o singură instituţie a statului român a donat bani (Primăria Şimleu Silvaniei), iar neimplicarea statului şi a oamenilor politici în protejarea unui monument istoric cum este Casa Iuliu Maniu rămâne în continuare de neînţeles. În ultimii 26 de ani reprezentanţii statului român au dovedit că nu le pasă de soarta casei martirului naţional Iuliu Maniu, deşi casa a fost trecută în categoria monumentelor istorice şi figurează „ca prioritate la finanţare" încă din 2010. Suma totală necesară pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea clădirii ca muzeu ar costa în total 350.000 euro, o sumă total nesemnificativă faţă de milioanele de euro aruncaţi pe proiecte fanteziste, sau pur şi simplu sifonaţi din bugetul statului.

Campania continuă

Evenimentul de duminică a fost organizat de parohia greco-catolică Bădăcin în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Artă Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj, Şcoala "Iuliu Maniu" Bădăcin şi Radio Maria.

Cei care doresc să sprijine acest proiect o pot face donând în conturile: Lei - RO22RZBR0000060002085400; Euro - RO18RZBR0000060002899205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com, deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.