Elevi de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului au reușit să valorifice, cu ingeniozitate, creativitate, spirit de echipă şi atitudine proactivă, principiile reciclării și au creat diverse obiecte, adevărate opere de artă, în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului „Caravana reciclării creative”, desfăşurat în şcoli din opt judeţe.

Într-o epocă a încălzirii globale, a epuizării resurselor, a dezastrelor naturale și a consumerismului, este necesar să conștientizăm impactul activităților omului asupra mediului înconjurător. Pornind de la aceste constatări sumbre, este important să acționăm, să înțelegem că fiecare gest, cât de mic, contează în această „luptă” pentru salvarea planetei noastre. Proiectul „Caravana reciclării creative”, aflat la cea de-a doua ediție, se înscrie în acest demers, subliniind problema consumerismului și a efectelor acestuia pe termen lung. Proiectul se desfășoară în perioada 11 ianuarie – 31 iulie în unități școlare din județele Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș. Organizat de Asociația Playouth, în colaborare cu Oscar DownStream, proiectul este destinat elevilor și profesorilor din învățământul preuniversitar, dar și familiilor și comunității.

Una dintre unitățile școlare participante este Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, prin elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a și cinci profesori coordonatori. Cadrele didactice coordonatoare au participat în luna martie la un maraton de ateliere, unde au aflat ce înseamnă reciclarea corectă, ce facem cu ceea ce am reciclat, cum construim zone de reciclare și de recreere în școală și cum le întreținem.

Obiectivul activității este crearea în școală a cinci zone de recreere, utilizând doar materiale reciclabile: Colectare selectivă,  Păsări fericite, Grădina minunată, Lecturi inspirate și Reciclate și-napoi la lume date.

Sub îndrumarea profesorilor și cu susținerea școlii și a familiei, elevii de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului au reușit să valorifice principiile reciclării și au creat diverse obiecte, adevărate opere de artă, demonstrând ingenioziate, creativitate, spirit de echipă și o atitudine proactivă.

Astfel, au folosit diverse ambalaje de carton, metal sau plastic, anvelope uzate, sticle, recipiente, coșuri, cutii, scaune și bănci uzate pentru a realiza cele cinci zone de recreere. Un frigider s-a transformat într-o bibliotecă veselă, paleții au devenit băncuțe viu colorate, iar anvelopele au prins viață devenind „minioni”. „Grădina minunată” a fost organizată în sera școlii, iar păsările au fost răsfățate cu un colț doar al lor. Elevii au confecționat ghivece, suporturi, o tablă de șah, au plantat flori, învățând, în același timp, importanța acestor activități.

Într-o atmosferă de entuziasm, implicare și seriozitate, copiii au transformat curtea școlii într-un loc mai curat, mai frumos și mai primitor, dovedind că schimbarea începe cu tine, cu mine, cu fiecare dintre noi!

Ioan HASAS