În localitățile Șimleu Silvaniei, Bădăcin și Zalău, în perioada 7-8 septembrie, a avut loc simpozionul științific „Familia Maniu în istoria românilor”.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Sălaj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, în parteneriat cu Primăria orașului Șimleu Silvaniei și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, au organizat simpozionul științific „Familia Maniu în istoria românilor”, în perioada 7-8 septembrie, în localitățile Șimleu Silvaniei, Bădăcin și Zalău.

Evenimentul a fost organizat în contextul „Anului Maniu”, instituit  de către Parlamentul României, având în vedere că în acest an se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și 70 de ani de la tragicul său sfârșit în temnița comunistă de la Sighetu Marmației. De asemenea, la 10 septembrie 2023, s-au împlinit 190 de ani de la nașterea lui Ioan Maniu, personalitate marcantă a Sălajului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Evenimentul s-a bucurat de participarea a 27 de cercetători și specialiști din țară, dar și de peste granițe, respectiv din Marea Britanie și Ungaria.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc joi, 7 septembrie, la Primăria Șimleu Silvaniei, în sala în care, în urmă cu 90 de ani, Iuliu Maniu a fost declarat „Cetățean de onoare” al orașului. Oficiile de gazdă au fost făcute de către managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, dr. Corina Bejinariu. Au adresat cuvinte de bun venit președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, și primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr. La deschiderea oficială a simpozionului au mai vorbit episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, PS dr. Virgil Bercea și președintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, dr. Florin-Daniel Șandru.

Deschiderea oficială a fost urmată de prezentare în plen a lucrării „Probleme demografice din Transilvania în discursurile lui Iuliu Maniu până la Primul Război Mondial”, de către prof. univ. dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu”, Cluj Napoca. Invitații s-au deplasat apoi la Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, unde s-au desfășurat lucrările simpozionului științific pe parcursul celor două zile. 

Lucrările prezentate în cadrul simpozionului vor fi publicate într-un volum a cărui lansare va încheia șirul de evenimente dedicate Anului Maniu, cel mai probabil la sfârșitul acestui an.

Manifestările științifice s-au încheiat cu vernisajul expoziției temporare „Vinovații fără vină”. Elita sălăjeană în închisorile comuniste”, care a avut loc vineri, 8 septembrie, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Expoziția este deschisă în următoarea perioadă publicului vizitator.