„Maratonul este un eveniment carismatic. Are de toate. Are dramă. Are concurență. Are camaraderie. Are eroism. Fiecare jogger nu poate visa să fie campion olimpic, dar poate visa să termine un marathon,” spunea Fred Lebow, născut Fischel Lebowit, în 1932, la Arad, unul dintre cei câțiva oameni care au dat startul Maratonului de la New York, eveniment care a avut loc pentru prima dată în septembrie 1970 și care astăzi este cel mai mare maraton din lume.

 

Distanța concursului de maraton la oameni este 42,195 km. La porumbei este parcurgerea distanțelor de peste 700 de km. Atât la oameni, cât și la porumbei motivația rămâne cheia maratonului: motivația de a începe; motivația de a continua; motivația de a nu renunța niciodată!

Câștigarea unui loc 1, atât la porumbei, cât și la crescători într-un concurs de fond sau maraton este visul oricărui columbofil. Dar atunci câștigarea unui concurs de maraton extrem, când cursierul, având 500-600 de grame, trebuie să parcurgă peste 900 km, înfruntând căldura de 40 de grade, ploaie, vânt, ulii și câteodată și „ulii” cu  mâini și picioare.

După rezultate de excepție la concursurile de maraton extrem cu lansări de la Nordhausen și Stendhal din Germania porumbeii columbofilului Matia Călin Șchiop, din Chistag, s-au remarcat și la concursul de la Berlin, cu lansare în data de 9 august, ora 7:35. Concursul Berlin Internațional, organizat de Filiala Columbofilă Bihor a adus la start 966 crescători și 6.443 porumbei de pe cuprinsul țării, cărora li s-au alăturat columbofili din Albania, Bulgaria, Croația, Ungaria, Serbia, Slovenia, Slovacia și Republica Kosovo. În total, la lansare au fost prezenți 1.123 crescători și 7.608 porumbei. În țara noastră primul porumbel anunțat ca sosit pe clasamentul live a fost femela cu seria 0095464-2022, care îi aparține tandemului Gherasim Marius și Dobândă Marius, din județul Iași, porumbița tandemului a sosit în volieră în miez de noapte, la ora 02:49:53, parcurgând cei 1.249 de kilometri pe care i-a avut de zburat cu viteza medie de 1.489,70 metri pe minut.

Locul 1 în clasamentul live al porumbeilor din județul Bihor a fost câștigat de Matia Călin Șchiop, din Chistag, masculul cu inelul matricol numărul 0994117 din anul 2021 a ajuns pe cuib a doua zi dimineața la ora 6:40:36, parcurgând cei 978,152 de km cu o viteză medie de 1094,62 m/min. Este o pasăre de Kipp, spune Calin, iar metoda prin care îmi pregătesc și prin care îmi concurez porumbeii este metoda „la natural”. Masculul, care s-a mai clasat (adică a sosit în primii 20% din porumbeii lansați) de la concursurile cu lansările din localitățile Törökszentmiklós, Budapesta (de două ori) și maratoanele extreme Nordhausen și Stendhal a stat pe ouă de 5 zile în momentul înscrierii în concurs. Din cei 6 porumbei angajați la Berlin au sosit 5, toți cu șanse să fie clasați la concurs.

Porumbeii sosiți au mărime medie spre mică, sunt ușori și au musculatură foarte bine dezvoltată. Foarte important este faptul că păsările la acest ultimul drum din luna august cu năpârlirea sunt doar la a doua pană!

„Am fost inspirat că înaintea concursului am făcut analize medicale la porumbei, iar în urma rezultatelor, conform prescripției medicului veterinar porumbeii au primit tratament contra coccidiozei. Astfel, am evitat situația ca să introduc în coș un porumbel bolnav, cu șanse minime de a face față unui efort atât de mare, cât cerea drumul de la Berlin. Sunt convins că în sportul columbofil, pentru a avea rezultate de excepție, pe lângă porumbei de calitate și multă muncă, ai nevoie și de ajutor divin”, ne-a mărturisit Călin. Succes în continuare!

 

Ioan Hasas