Joi, 4 aprilie, când s-au împlinit 105 ani de la bestiala asasinare a patrioților români Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, fruntași ai luptei pentru unitatea națională, la Muzeul Municipal Beiuș a avut loc evenimentul cultural intitulat „După 27 de ani...”. 

Moderat de  dr. Diana Iancu, de la Muzeul Orașului Oradea, și prof. Cristian-Remus Țoța, de la muzeul beiușean, evenimentul s-a centrat în jurul unui document inedit care prezintă o altă variantă decât cea acceptată de istorici despre împrejurările asasinării celor doi luptători unioniști beiușeni, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. În 1946, reputatul jurnalist orădean de origine evreiască Béla Ötvös (Oelbaum) consemna dialogul purtat cu fostul locotenent major Artandi Lofkovics Artur în timpul vizitei făcute la Kecskemet (Ungaria) în 1939. Articolul lui Béla Ötvös a fost prezentat publicului beiușean chiar de nepotul acestuia, inginerul Alexandru Peter.

Materialul scris de publicistul Béla Ötvös, bazat pe relatarea lui Artandi Lofkovics Artur reprezintă o variantă diferită a odiosului asasinat comis în tragica noapte de 3/4 aprilie 1919. Fostul locotenent major de artilerie Artandi Lofkovics Artur a declarat că ar fi cel care i-a ucis pe Ciordaș și Bolcaș, că asasinatul s-ar fi petrecut în incinta gării din Beiuș, unde era cartierul general al bandei căpitanului Werbőczy, după care trupurile celor doi au fost transportate la Lunca pentru a fi îngropate. Interlocutorul jurnalistului orădean Béla Ötvös a precizat, totodată, că Ioan Ciordaș a fost torturat înainte de a fi ucis. Artandi Lofkovics Artur ar mai fi declarat că decizia de a-l executa pe Ioan Ciordaș a fost urmarea „trădării” intereselor statului maghiar, acesta comunicând informații cu caracter militar trupelor române care se pregăteau să elibereze Bihorul.

Cercetătoarea Diana Iancu, care a obținut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Ioan Ciordaș, a reiterat punctul de vedere al istoriografiei referitoare la Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, conform căruia Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au fost ridicați de acasă de către locotenentul József Magos în noaptea de 3/4 aprilie 1919, duși la pretură, iar de acolo, pe la ora două, cu trenul, la Lunca. „Acolo - scrie dr. Diana Iancu în volumul  „Dr. Ioan Ciordaș (1877-1919). Biografia și activitatea”, apărut la editura orădeană Primus, în 2014 - au fost schingiuiți și omorâți cu bestialitate”.

Pe de altă parte, în urma procesului de la Oradea, din 1925, singurul condamnat pentru asasinarea lui Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș a fost locotenentul József Magos, care a primit o sentință de 12 ani de închisoare.

Mai mult, chiar Béla Ötvös, autorul reportajului menționat, consideră, pe de o parte, că, din raportul întocmit la puțin timp după găsirea trupurilor celor doi martiri beiușeni, „mai degrabă se poate concluziona că asasinarea lui Ciordaș și Bolcaș a avut loc acolo, la Lunca”, iar pe de alta, profund marcat de modul în care Artandi Lofkovics Artur și-a asumat „crima impardonabil de cumplită, comisă din patriotism pervers”, a scris că „este de greu de crezut că o persoană inteligentă s-ar acuza de o astfel de crimă odioasă fără a fi obligat să o facă”, lăsând în sarcina „autorității competente să clarifice detaliile misterioase ale acestei crime groaznice de acum 27 de ani, pe baza datelor furnizate aici, pe cât posibil”.

Referindu-se la materialul jurnalistului Béla Ötvös, profesorul Dan Ispas a subliniat că analiza celor declarate de Artandi Lofkovics Artur, atâta timp cât nu există alte surse care să confirme spusele acestuia, trebuie să țină cont de contextul politic în care a avut loc dialogul dintre jurnalistul orădean și fostul ofițer austro-ungar, anul 1939 fiind unul în care, pe fondul recrudescenței revizionismului maghiar, asumarea unor fapte ostile față de români putea fi văzută de unii ca o cale de ascensiune socială. Pe de altă parte, profesorul Dan Ispas a evidențiat exemplaritatea cu care Béla Ötvös s-a raportat la evenimentele tragice petrecute în Bihorul anului 1919 și repulsia pe care valorosul jurnalist de orientare democratică a afișat-o față de un interlocutor deopotrivă de odios fie că a săvârșit crimele pe care le mărturisea, fie că, bravând numai, devoala o gândire bolnavă.

La finalul evenimentului dedicat comemorării martirilor bihoreni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, Alexandru Peter le-a mulțumit muzeografilor Diana Iancu și Cristian-Remus Țoța pentru solicitudinea cu care l-au sprijinit în demersul de a readuce în atenția publicului și a specialiștilor reportajul bunicului său, anunțând, totodată, că originalul materialului scris de Béla Ötvös în 1946 își va găsi locul firesc printre exponatele Muzeului Municipal Beiuș.