Comemorarea lui Mihai Eminescu la Biserica ortodoxa din Birtin - Omagiu adus Poetului Național
Cântăreţul neîntrecut al iubirii, naturii, sufletului şi pământului, Eminescu rămâne melancolia absolută a poporului nostru. Acesta a lăsat în urmă adevărate opere literare care nu vor intra niciodată în anonimat. Eminescu este considerat și în ziua de azi omul de geniu al poeziei, atât în oraşe, cât şi la sate.
„Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales între toţi scriitorii acestui neam, apărut pe neaşteptate în literatura lâncedă şi convenţională a epocii. În viaţa lui scurtă a dus arta poeziei la înălţimi neântrecute până astăzi, îmbogăţind ritmul, rima şi expresia artistică, a dat cuvintelor simple valori noi şi armonii surprinzătoare, sentimentelor adâncime unică, viziunilor orizont nemărginit. Acest monument măreţ al literaturii poporului nostru a fost clădit în mai puţin de douăzeci de ani în care se numără şi anii de suferinţă când poetul a fost copleşit de o boală necruţătoare, care la 1889 i-a întrerupt brusc cursul vieţii. Acest monument, mai durabil decât arama, a fost clădit între chinuri morale într-o epocă de nepăsare şi neânţelegere a geniului său, în neliniştea crâncenă cotidiene, a lipsei umilitoare de haine şi pâine, în exploatarea unei societăţi literare şi a unui club politic a vieţii”, spunea scriitorul Mihail Sadoveanu despre marele nostru poet.
Duminică, 19 ianuarie, la Biserica din Birtin, s-a desfășurat un eveniment special dedicat memoriei celui supranumit „poetul nepereche” al literaturii române, Mihai Eminescu. Elevii Colegiului Tehnic Nr. 1 din Vadu Crișului, sub coordonarea profesoarei Otilia Bradea, au adus un omagiu emoționant marelui poet printr-o serie de activități artistice și culturale.
Acești tineri talentați ne-au purtat prin viața și opera lui Eminescu printr-o prezentare atent documentată. Momentele literare au fost completate de recitaluri de poezie care au captivat audiența și au readus la viață versurile poetului într-un cadru solemn și plin de inspirație.
Un alt element impresionant al evenimentului l-a constituit expoziția de desene realizate de elevi, fiecare dintre ele fiind o interpretare vizuală a poeziilor eminesciene. Prin culori, forme și simboluri, tinerii au reușit să surprindă esența liricii eminesciene și să aducă un strop de artă în mijlocul comunității.
Evenimentul de la Birtin nu a fost doar o simplă comemorare, ci și un prilej de reflecție asupra valorilor și culturii noastre. Într-o lume din ce în ce mai grăbită, astfel de momente ne amintesc cât de important este să ne păstrăm identitatea și să celebrăm moștenirea pe care ne-au lăsat-o marii noștri înaintași.
Felicitări elevilor și profesorilor implicați pentru efortul și pasiunea cu care au adus mai aproape de noi spiritul lui Mihai Eminescu!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.