Trecând în revistă calendarul activităţilor culturale, sportive şi religioase din comuna Vadu Crişului pentru anul 2025 observăm că sunt programe care au o continuitate, iar altele care comemorează doar un moment din viaţa localităţii.

În istoria comunei Vadu Crișului, „Târgul de la Vama Sării” a devenit un reper istoric. Manifestare complexă și inedită în care tradițiile istorice sunt readuse în actualitate, reprezintă o punte peste timp. Evenimentul a ajuns, în acest an, la ediția cu numărul 55 şi se va desfăşura în perioada 21-22 iunie. Tot de luna iunie este legat un alt eveniment memorabil. Au trecut 95 de ani de la un eveniment care și-a pus amprenta emoțională pentru multă vreme asupra localității. La 6 iunie 1930, în urma pierderii unuia din rezervoarele avionului, a rămas în pană de carburant și a aterizat în marginea satului viitorul rege Carol II, care venea spre București de la Munchen, via Viena. Fata care i-a dat regelui să bea apă din ulciorul de lut a fost dusă la București și a făcut parte din suita regală, fiind și model pentru una din bancnotele din acea perioadă. Căruțașul care a plecat cu căruța și a adus rezerve de carburant pentru avion a fost angajat la CFR. Buna primire ce i s-a făcut a determinat apoi o lungă relație de simpatie a suveranului cu locuitorii. Pe locul aterizării avionului s-a construit un monument și ulterior o cazarmă unde aveau loc manifestări cu ocazia zilei regelui. O delegație de la Vadu Crișului participa în fiecare an la parada de la București. La 8 iunie 1940, cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II lea a emis o monedă de aur de 42 g, cu diametrul de 41 mm, care o reprezintă pe fata care a adus apă regelui, în 6 iunie 1930, la Vadu Crișului. Numele de familie al fetei era Mudura, dar în Bucuresti ea a apărut cu numele de Modura. O statuie a fetei cu ulciorul cu apă (statuia Modurei) se află și acum la fântâna Modura, la capătul Aleii Restaurației din Parcul Herăstrău. Pentru o scurtă perioadă, din 1932 până în 1940, Vadu Crișului s-a numit Vadul lui Carol al II-lea. În cinstea evenimentului a fost înfiinţat, în 1936, concursul „Cupa Restauraţiei” la ciclism. Startul celui mai important concurs de fond era dat în Vadul Crişului, din locul unde a aterizat principele Carol în 1930, întors în ţară pentru a-şi revendica tronul. De aici, coloana se îndrepta spre Alba Iulia, apoi a doua zi la Braşov, ajungând în cele din urmă la Bucureşti, parcurgând circa 600 de km şi ducând cu ei ulcioare cu apă din Vadu Crişului.

Anul 1905 este un an de referinţă pentru localitatea Vadu Crişului. Pe data de 27 agust 1905, adica acum 120 de ani, a avut loc deschiderea oficiala a Peşterii de la Vadu Crişului. Pentru acest eveniment, Gyula Czaran face o primă descriere detaliată a părţii vizitabile a peşterii, care a apărut şi sub formă de broşură. Aceasta era primul ghid turistic al peşterii, însoţit de o remarcabilă schiţă. În acelaşi an, A. Dessewffy publică, de asemenea, o descriere detaliată a părţii vizitabile, precum şi primele fotografii realizate în interiorul peşterii.

Pe data de 31 august se vor implini 100 de ani de la înfiinţarea fanfarei bisericii baptiste, iar pe 19 octombrie se vor împlini 120 de ani de la înfiinţarea bisericii baptiste din Vadu Crişului.Tot în acest an se vor implini 70 de ani de când Defileul Crişului Repede și Peștera de la Vadu Crișului au primit statutul de rezervație naturală (1955). Pe lângă frumusețea peisagistica și diversitatea faunistică, defileul are o importanţă botanică deosebită, deoarece cuprinde o serie de elemente fito-geografice, dar și elemente euro-asiatice, elemente mediteraneene, până la cele alpino-balcanice.

Desigur 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, rămâne pe lista evenimentelor care sunt annual marcate la Vadu Crişului.

 

Colegiul Tehnic nr. 1

Colegiul Tehnic nr.1 are un calendar foarte bogat pentru anul 2025, cu activităţi extraşcolare din care am spicuit câteva: în data de  30 aprilie - „Simpozion Județean -Bibliotecarii și cărțile la ceas aniversar - a doua ediție”; 9  mai - Rolul mass-media în manipularea societății; 22 mai - Religiile lumii - Tradiții și obiceiuri de Paște - Pricesne, poezii – Serbare de Paște; în noiembrie – „Sărbătorim împreună” la Balul Bobocilor; în decembrie - Concurs interjudețean - Festivalul de obiceiuri și tradiții „E vremea colindelor”.

 

Activităţi organizate de biserici

Biserica ortodoxa din Birtin organizează: în perioada 1- 8 iunie, săptămâna părinţilor şi copiilor în parohie; 1 iunie - Ziua Copilului; 8 iunie - duminica părinţilor şi copiilor; în septembrie - maslu de obşte (septembrie); în 13 noiembrie - Ziua Bibliei.

Biserica ortodoxă din Vadu Crişului a anunţat mai multe activităţi, printre care amintim  „Icoana sufletului” – Atelier de pictură pe sticlă, care se va desfăşura în fiecare lună, un pelerinaj la Mănăstirea Izbuc, în luna aprilie, cateheteze lunare, seri de pricesne, o tabără de vară pentru copii în luna august, seri de rugăciune, serată cultural-religioasă în octombrie, festivalul colindelor, activitate filantropică.

Activităţi culturale, sportiveşi religioase vor fi organizate şi de către Biserica ortodoxă din Tomnatec, dintre care amintim: recital de cântece şi poezii dedicate zilei de 8 martie (organizatori – Andreea Lascău şi Viorica Dan); plantare puieţi brad (organizator Viorel lanc); traseu Via Ferrata de Ziua Copilului - Vadu Crişului-Peştera Vadu Crişului-Adventure Park-Coniferis Retreat (picnic) (organizator Elena Bozga); şcoală de vară (organizator Dan Dumitru) etc.

Activităţi au fost anunţate şi de către Biserica baptistă Vadu Crişului (25 mai –Serbatoarea corurilor; 28 iulie-2 august Tabără pentru copii; 31 august Sărbătoarea trompetelor; 19 octombrie 120 de ani de la înfiinţarea bisericii) şi Biserica reformată Vadu Crişului (16 martie - Ziua maghiarilor de pretutindeni; 15 noiembrie - Ziua minorităţii maghiare).

 

Clubul de fotbal ASC Vadu Crişului

Pentru anul 2025, Clubul de fotbal ASC Vadu Crisului își propune urmatoarele activități sportive: participarea în returul campionatului ligii a 4-a Bihor, respectiv în turul campionatului 2025-2026,  cu meciurile de acasă disputate la baza sportivă „Stânca” din Vadu Crișului; participarea în returul campionatului U19 Bihor, cu meciurile de acasă disputate la baza sportivă „Stânca” din Vadu Crișului; participarea în returul campionatului U11 Bihor, cu meciurile de acasă disputate la baza sportivă „Stânca” din Vadu Crișului.

 

Grupul Onix

Grupul Onix Music va participa la Festivalul internațional de arte „Arts Combat Festival” Ediția a 11-a (în perioada 8-9 martie), la Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară şi Populară Insieme Music Festival ediția a II-a, la Baia Mare (în perioada 22 - 25 mai), la Festivalul Internațional „Hermannstadtfest” Sibiu, ediția a 13-a (în perioada 12-15 iunie) şi la Festivalul Internațional de interpretare „Ursulețul de aur” Baia Mare, ediția 41 (în perioada 26-29 iunie).