Comunele și UAT-urile din Bihor - Campioane la proiecte pe infrastructură agricolă și rutieră
În aproximativ două luni de la lansare, fondurile pentru infrastructura agricolă și cele pentru infrstructura rutieră din Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 au fost epuizate. Comunele din Bihor au depus cele mai multe proiecte pentru infrastructura rutieră de bază.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță epuizarea fondurilor disponibile pentru „Crearea sau modernizarea infrastructurii de acces agricolă” și „Crearea sau modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural” din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027.
În perioada 2 noiembrie – 5 ianuarie 2024, AFIR a primit on-line 189 de cereri de finanțare depuse de autoritățile locale pentru infrastructura agricolă. Valoarea solicitărilor de finanțare este de puțin peste 185 de milioane de euro, fiind astfel depășită alocarea de 100 de milioane de euro.
UAT-urile din județul Bihor s-au arătat foarte interesate de această intervenție, depunând 14 cereri de finanțare în valoare de aproape 14 milioane de euro. Mai multe cereri de finanțare au fost depuse doar în Bistrița Năsăud (19 în valoare de aproape 19 milioane de euro).
În ceea ce privește infrastructura rutieră de bază, solicitanții au transmis 455 de cereri de finanțare, în valoare de 447 de milioane de euro. Alocarea financiară pentru această intervenție a fost de puțin peste 200 de milioane de euro.
În Bihor au fost depuse cele mai multe cereri pe finanțare (35), în valoare de puțin peste 34,7 milioane de euro.
Pe locul al doilea se află OJFIR Mureș, cu 24 de cereri de finanțare, valoarea finanțării nerambursabile a dosarelor depuse fiind de aproape 24 de milioane de euro.
Fondurile acordate pentru construcția, extinderea, modernizarea drumurilor agricole către ferme, cât și pentru construcția, extinderea, modernizarea rețelelor de drumuri de interes local sunt 100% nerambursabile, iar valoarea maximă acordată pentru un proiect poate ajunge la un milion de euro.
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finanțare sunt Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) pentru infrastructura agricolă și comunele pentru infrastructura rutieră de bază.
„În perioada următoare experții AFIR vor începe procesul de evaluare a Cererilor de Finanțare, astfel încat în cel mai scurt timp să putem semna contractele de finanțare cu beneficiarii noștri publici”, se afirmă într-un comunicat al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor semnat de directorul Cristian Buzlea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.