Una dintre activitățile organizate în mod tradițional de Asociația „Avram Iancu” Beiuș este concursul dedicat memoriei Crăișorului. Intitulat „Avram Iancu, Craiul Munților” și având o tematică inspirată din viața și activitatea marelui luptător pașoptist, concursul se adresează atât elevilor de gimnaziu, cât și celor de liceu.

După cum declara Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș, la ediția din acest an a concursului au participat 155 de profesori și elevi, aceștia din urmă fiind grupați în 23 de echipaje, 17 de gimnaziu și șase de liceu. Interlocutorul nostru a ținut să sublinieze că ediția 2024 a Concursului „Avram Iancu, Craiul Munților” face parte din calendarul proiectului „200 de ani de Avram Iancu”, derulat de asociația pe care o conduce și finanțat de Consiliul Județean Bihor.

La fel ca în cazul edițiilor precedente, concursul a fost unul interjudețean, pe lângă cele 21 de echipaje ale unor unități de învățământ bihorene participând două din alte județe, și anume reprezentantele Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Halmăjd (Sălaj) și Liceului Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni (Alba).

Evenimentul, desfășurat pe 30 mai, a fost găzduit de Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, iar printre invitații de onoare i-am remarcat pe primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog și prof. Mihaela-Simona Biriș, inspectoare școlară pentru istorie și geografie.

Festivitatea de deschidere a celei de-a XVII-a ediții a concursului menționat a avut loc la bustul lui Avram Iancu, din Parcul Central, după care au urmat prezentarea obiectelor tradiționale și parada portului popular.

Concursul propriu-zis a avut loc, după cum precizam, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” și, după o întrecere palpitantă, au fost stabilite echipajele premiante, precum și câștigătorii prezentărilor de costume populare și obiecte tradiționale.

La concursul de istorie, secțiunea Gimnaziu, podiumul a fost ocupat, în ordine, de echipajele școlilor gimnaziale „Nicolae Popoviciu” Beiuș, Nr. 1 Tărcaia și Nr. 1 Pomezeu. Laureatele secțiunii dedicate liceenilor au fost echipajele Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș (premiul I), Colegiului Național „Onisifor Ghibu” Oradea (II) și Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș (premiul III).

Prezentarea de obiecte tradiționale a fost câștigată de Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș (echipajele de gimnaziu și liceu), urmat de Școala Gimnazială Nr. 1 Pomezeu, Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni (ambele pe locul doi) și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș (echipajul de liceu), pe poziția a treia a podiumului.

Cât privește prezentarea costumelor populare, trei unități școlare au urcat împreună pe prima treaptă a podiumului: Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” (echipajul de liceu), Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș (echipajul de liceu) și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei.