Pe când Vadu Crișului a devenit cunoscut pentru ceramica albă, traseele de via ferrata, peșteri, rafting, satul Chistag (comuna Aștileu), pe lânga fabrica de ciment, devine cunoscut prin rezultatele obținute de către Șchiop Matia Călin la concursurile cu porumbei voiajori.

 

După etapele de concurs pe distanțe scurte și demifond, cu lansări din localitățile Törökszentmiklós, Budapesta, Paprika, în ultima săptămână din luna iunie au început și drumurile mai lungi, cu etape de la 500 km până peste 1.000 km, la categoriile fond, maraton și maraton extrem. Aceste categorii de concursuri sunt, ca și în cazul sportului uman, epuizante, grele. Nici în cazul omului să alergi la un maraton 42,195 km sau la supermaraton,  pe distanțe de 80 sau 100 km, nu este la îndemâna oricui. Câștigarea unui loc 1, atât la porumbei, cât și la crescători într-un concurs de fond sau maraton este visul oricărui columbofil. După specialiști, casa, rasa, masa, sănătatea, răbdarea, dragostea dintre crescător și porumbei, antrenamentele duc la obținerea succesului. Porumbeii de fond trebuie să posede calități ca: rezistența, viteza, inițiativa, curajul, însușiri obligatorii pentru învingerea dificultăților pentru concursurile de peste 500 km. Asemenea exemplare sunt rare și aceștia sunt, după unii, porumbeii cei mai compleți.

Păsările de fond necesită și o pregătire specială, de lungă durată din partea stăpânului, care trebuie să aibă un minimum de cunoștințe, pentru ca porumbelul să fie adus în forma maximă la concursurile dorite, pregătirea porumbeilor începând chiar din primul an de viață, iar forma optimă va fi la vârsta de 2-3 ani. Aceștia trebuie să facă față la toate dificultățile întâlnite pe parcursul drumului de reîntoarcere, fiind posibile averse de ploaie, în această perioada mai frecvente, însoțite de descărcări electrice, grindină, căldură în exces, furtuni, ulii etc.

 Clasamentul porumbeilor se întocmește în funcție de viteza medie a porumbelului sosit, fiecare crescător având determinat cu GPS coordonatele volierei unde ține păsările și distanța de la fiecare loc de lansare. Din numărul porumbeilor lansați, doar primii 20% intră în clasament, restul nu primesc punctaj. Columbofilii bihoreni au avut rezultate de excepții la primele etape de maraton, cu lansare de la Karlovy Vary, respectiv de la Nordhausen, maraton extrem.

La maratonul extrem din localitatea Nordhausen, în data de 29 iunie, au fost lansați în total 3.679 de porumbei, aparținând unui număr de 408 crescători din județele Arad, Bihor, Caraș Severin, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Timiș. Primele trei locuri au fost ocupate de porumbeii crescătorilor după cum urmează: locul 1 - Ardelean Ionuț Nikolas (Sălaj), locul 2 - Brindea Florin (Bihor), locul 3 - Fildan Vlăduț&Rutten R. (Bihor). Între primii zece porumbei sosiți, în clasament mai apar încă două păsări din Bihor, pe locul 7 -  Bic D. Ungur și pe locul 10 - fam. Lucaci.

La acest concurs din Germania bihorenii au lansat 1.047 de porumbei aparținând unui număr de 94 de crescători. Lansarea a avut loc în data de 29 iunie, dimineața, la 06.55, primul porumbel sosind la Biharia în voliera crescătorului Brindea Florin, porumbița cu nr. matricol 2020271 din anul 2022 parcurgând distanța de 942,854 km, cu o viteză medie de 930,77 m/min, urmat de femela 0444043-2022 a crescătorilor Fildan V& Rutter R., din Groși și masculul 2020005-2022 al tandemului Bic D. Ungur, din Sânmartin.

În clasamentul crescătorilor bihoreni (echipa fiind punctajul obținut de primii doi porumbei sosiți și clasați din primii 5 trecuți pe fișa de concurs) locul 1 i-a revenit crescătorului Șchiop Matia Călin, din satul Chistag, primii doi porumbei din echipă obținând locurile 16 și 29 în clasamentul județean, acumulând în total 42.98 puncte de penalizare. Femela guta 0523451 zburată „la natural” este din anul 2022 și părinții provin de la Philipe Geerdink, cumparăți din Olanda, care au la bază zburători cu clasări la concursurile internaționale de la St.Vincent, Marseille, Pau sau Perpignan. Al doilea porumbel din echipă sosit este masculul 0994117-2021. Acest porumbel a zburat și anul trecut la Nordhausen, Stendal și Berlin, drumuri peste 900 km din Germania și este din linia porumbeilor Kipp și fiii.

„La concurenți mâncarea o cumpar de la firma Beyers, iar produsele medicale le procur de la Cest Pharma, care, după mine, sunt de foarte bună calitate. Am cinci perechi la prăsilă, anual țin 40-60 de pui. Lotul de zbor în acest an a fost 60 de bucăți”, ne mărturisește Călin.

Pentru fondiștii din Bihor urmează concursuri ca Dresda, Stendal, Hamburg (Germania). Le urăm succes!

Ioan HASAS