În fiecare an, la 29 iunie, cele 14 țări din bazinul dunărean celebrează unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa, sloganul „Descoperă Dunărea!” fiind ales pentru aniversarea din 2022.

Deținând, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, președinția Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, România acordă o atenție deosebită acestui eveniment.

La fel ca în multe alte localități din țară, și la Beiuș, a fost aniversată, chiar cu ceva timp înainte, pe 24 iunie, Ziua Dunării. În sala de sport a Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” a fost montat un balon în care circa o sută de copii, majoritatea membri ai Cercului de acvaristică de la Clubul Copiilor Beiuș, au vizionat un film documentar despre rolul apei în natură și viața subacvatică. Activitatea a fost organizată de Administrația Bazinală de Apă Crișuri și Clubul Copiilor Beiuș, iar la finalul acesteia copiilor participanți le-au fost înmânate diplome de către reprezentanții ABA Crișuri.

Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a Administrației Bazinale de Apă Crișuri, a vorbit despre importanța educației ecologice și a remarcat interesul copiilor beiușeni pentru tematica protejării naturii:

„De Ziua Dunării, ne-am gândit să vorbim astăzi despre apă. Indiferent dacă vorbim de apă sărată sau de apă dulce, este în responsabilitatea noastră, a adulților, să o protejăm și să-i învățăm pe cei mici să o protejeze, la rândul lor. Ne bucurăm că, deși este vacanță, copiii au venit în număr foarte mare pentru a face cunoștință cu misterele apelor. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Crișuri își propun ca în fiecare an, de Ziua Dunării, să marcheze evenimentul prin acțiuni educaționale. De ce? Pentru că avem încredere că acești copii vor respecta și vor iubi natura așa cum merită ea!”

La rândul ei, Florica Gabor, coordonatoarea Cercului de Acvaristică de la Clubul Copiilor Beiuș, a precizat că „evenimentul organizat de Apele Române este un cadou pentru numeroșii copii implicați în activitățile desfășurate în acest an școlar și de-a lungul întregii funcționări a cercului nostru de acvaristică, activități dedicate în primul rând apelor˝.