„Cuibul Dropiei” Salonta - Laureat „Civitas” Cluj Napoca
Fundația Civitas pentru Societatea Civilă din Cluj Napoca a acordat miercuri, 13 decembrie, „Mențiune Specială” elevului Andrei Ovidiu Petrache de la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta (manager prof. Florentina Galea), pentru un articol jurnalistic care promovează Proiectul „Cuibul Dropiei” din Salonta.
Reportajul „Protectorul dropiei - povestea unei frumoase prietenii”, semnat de elevul Andrei Petrache, sub coordonarea profesoarei de Limba română Roxana Ilieș, a fost selectat de juriu în finala Concursului de materiale jurnalistice „#Scriu de Bine” adresat elevilor și studenților din întreaga țară, în cadrul Proiectului „Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri”, derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă din Cluj Napoca.
Elevul salontan a fost laureat cu „Mențiune Specială” pentru acest material jurnalistic emoționant care redă povestea sanctuarului „Cuibul Dropiei” din Salonta, un proiect european în valoare de 3 milioane de euro, ce oferă astăzi dovada incontestabilă a faptului că ONG-urile pot produce schimbări care contează.
„Cuibul Dropiei” a fost finalizat în 30 iunie 2023 și are la bază un parteneriat transfrontalier, public-privat, între Primăria Salonta, Asociația „Milvus Transilvania Vest” din România, Primăria Békéscsaba (Békés) și Asociația „Körösök Völgye Natúrpark” din Ungaria.
Elevul Andrei Petrache s-a implicat în salvarea Dropiei de câmpie în urmă cu patru ani, când Grupul Milvus a invitat profesorii și elevii să participe „la cel mai interesant concurs despre misterioasa Dropie”. Au răspuns 552 de elevi. Ca urmare, la Concursul „Natură fără frontiere” (ROHU-14) s-au înscris 184 de echipe îndrumate de 65 de profesori. Juriul concursului a desemnat premianții, iar Premiile I și II au revenit elevilor români și maghiari din Salonta. Andrei Petrache a primit atunci „Premiul I”, împreună cu profesoara de Biologie Monica Zaha, și, din anul 2021, a devenit „primul protector al dropiei” din orașul Salonta.
„Port în inimă acest minunat sanctuar al dropiei de câmpie încă de la primii pași ai implementării sale de către Grupul Milvus din Târgu Mureș, alături de Primăria Salonta, și mă consider prieten de nădejde al harnicelor activiste ale ONG-ului mureșan, Papp Judith și Laura Turdean, care, împreună cu harnicii mei concetățeni, au grijă la Centrul „Cuibul Dropiei” de populațiile transfrontaliere de dropii. Astăzi mai sunt în viață circa 40 de exemplare din această curajoasă și discretă pasăre ocrotită de lege”, ne-a declarat Andrei Petrache.
Concursul „#Scriu de Bine” organizat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă din Cluj Napoca în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă din Odorheiu Secuiesc, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România (program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021), a avut un juriu format din Kolumbán Gabór (Președintele boardului Fundației Civitas din Cluj), Bogdan Roșca (manager la Radio Cluj), Alexandra Clapa (redactor șef la „Gen-știri”), Sorina Noroc (jurnalist la TVR Cluj), Fülöp-Székely Botond (Directorul Fundației Civitas din Odorheiul Secuiesc), Ana Olaru și Szabó Atilla (specialiștii în comunicare ai Fundației „Civitas”).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.