De Ziua Universală a Iei - Despre costumul tradițional de pe Valea Barcăului
Eveniment inedit vineri, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC). Bihorenii au avut ocazia să admire costume tradiționale de pe valea Barcăului, să vadă cum se împletesc coronițe de Sânziene, să realizeze în totalitate, o cămașă tradițională și să asculte nanele din Valcău de Sus.
Organizat cu ocazia Zilei Universale a Iei, evenimentul a făcut parte din programul cultural multianual „Țara Crișurilor - vatra etnografică”, și s-a deschis cu vernisajul expoziţiei „Costumul tradițional de Bihor de pe valea Barcăului”, cu exponate din colecția particulară a Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, din Iaz, jud. Sălaj.
„În Iaz, la 12 ani, în memoria bunicii, am decis să-i păstrăm casa de la 1880 și să o transformăm, cu tot ce avea înăuntru și în curte, în muzeu. În 2014 am început relocarea altor case din Valea Barcăului”, a povestit Ligia Alexandra Pop.
Cel de-al doilea moment al evenimentului a avut în prim-plan obiceiul de împletit coronițe de Sânziene şi a fost o demonstrație susținută de țărănci din sate de pe Valea Barcăului. De Sânziene, tinerele fete și neveste împleteau cununi din flori și spice de grâu, care aveau menirea de a proteja de duhurile rele, atât oamenii, cât și animalele.
Manifestarea a continuat cu lansarea atelierului de creație „Să redescoperim cămașa tradițională din Bihor”, în care participanții doritori au fost îndrumați să coase o cămașă tradițională folosind ca model o piesă din patrimoniul Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor. Piesele vestimentare realizate vor face parte din expoziția care va fi deschisă cu ocazia Zilei Universale a Iei anul viitor.
Partenerii evenimentului au fost Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din Iaz, jud. Sălaj, Universitatea Oradea, Muzeul Municipal Beiuș și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.