Ziua de 11 noiembrie 2003 rămâne înscrisă printre paginile ce eternizează bravura și eroismul ostașilor români, atunci căzând la datorie, în teatrul de operații din Afganistan, sergentul-major Silviu-Iosif Fogorași, camaradul său Mihail-Anton Samuilă, tot sergent-major, grav rănit, urmându-l în veșnicie peste numai trei zile, la 14 Noiembrie. Ridicați post mortem la gradul de sublocotenent, cei doi ostași au devenit primii eroi români din perioada postbelică.

 

Instituită prin Legea nr. 150/2014 privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82 din 2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, Ziua Veteranilor a fost marcată și la Beiuș, printr-un moment comemorativ, organizat vineri, 11 noiembrie, la Cimitirul Eroilor. Pentru că amintirea ultimului erou beiușean, sublocotenentul post mortem Mihail-Anton Samuilă, a rămas vie printre cei care l-au cunoscut, centrul manifestărilor comemorative a fost chiar locul de veci al sublocotenentului post-mortem Mihail-Anton Samuilă.

Printre participanții la evenimentul comemorativ de vineri s-au numărat mai multe cadre militare active, în rezervă și retragere, în frunte cu căpitanul inginer Ioan Pașcu, comandantul unității militare din Beiuș, maiorul Alin Stanciu, comandantul Secției de Pompieri Beiuș, Speranța, văduva eroului Mihail-Anton Samuilă, foști camarazi de-ai acestuia de la Unitatea Militară 02000 Oradea, reprezentanții filialei orădene a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din România și cei ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, subfiliala Beiuș, în frunte cu președintele acesteia, Tăsică Bursașiu, Gabriel Ojică, președintele Asociației de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Unirea” Beiuș, Viorel Ianc, președintele asociației locale „Avram Iancu”, și Anca Banda, referent la Casa de Cultură Municipală „Ioan Ciordaș”.

Manifestarea dedicată Zilei Veteranilor a început în jurul orei 10.00, cu slujba de pomenire săvârșită, la mormântul eroului Mihail-Anton Samuilă, de părintele Florin Popa, după care, colonelul în rezervă Ioan Ojică, a ținut o scurtă alocuțiune, evocând bravura ostașilor români din cele două conflagrații mondiale și din teatrele de operațiuni postbelice, aducându-le un pios omagiu Eroilor Neamului:

„Cu gândul la cei care au scris și au făcut istorie în luptele de zidire a Țării, căci pe oasele lor s-a înălțat România de astăzi, nu-i putem uita nici pe cei care au luptat în teatrele de operațiuni în Irak, în Afganistan sau pe cei care, sub mandat ONU, au desfășurat acțiuni de menținere a păcii. Îi omagiem pe eroii noștri și ne exprimăm întreaga compasiune față de familiile care și-au pierdut un fiu, un soț, un tată. Astăzi, îi aducem un omagiu concetățeanului nostru sublocotenentul Mihail Samuilă, care a făcut dovada jertfei supreme. El și ceilalți camarazi de-ai lui, care au luptat în teatrele de operațiuni, constituie noua generație de eroi”.

La finalul evenimentului comemorativ, cei prezenți au depus coroane și jerbe de flori pe mormântul Eroului din Afganistan, sublocotenentul post mortem Mihail-Anton Samuilă.

Despre participarea la comemorarea de la Beiuș a camarazilor din Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ne-a vorbit, după terminarea manifestărilor, chiar Daniel Tănase, președintele filialei orădene:

„Asociația Militarilor Veterani și Militarilor cu Dizabilități din România omagiază în fiecare an, pe data de 11 noiembrie, pe toți militarii căzuți în teatrele de operațiuni, asta deoarece în ziua de 11 noiembrie 2003 a decedat primul militar român din teatrul de operațiuni Afganistan, Sublocotenentul post mortem Silviu-Iosif Fogorași, iar la trei zile după aceea a încetat din viață și sublocotenentul post mortem Mihail-Anton Samuilă.

Aducem un omagiu, pe această cale, tuturor militarilor decedați! Eroii nu mor niciodată, eroii mor doar când sunt uitați! Mulțumim tuturor camarazilor care au fost, astăzi, alături de noi, în toată țara și sperăm să putem, în continuare, să ne aducem aminte, măcar în ziua de 11 noiembrie, de toți cei plecați, de militarii veterani și de răniții din teatrele de operațiuni, care sunt destui și în România!”